Vol indrukken terug uit Caïro

Met dank overgenomen van P. (Peter) van Dalen i, gepubliceerd op dinsdag 29 november 2011.
P1040772
Bron: Blog Peter van Dalen

Met Joël Voordewind, Gert-Jan Segers en anderen ben ik weer teruggekeerd uit Caïro. Heel veel gesprekken. Heel veel indrukken. Wat gaat dit Egypte nog allemaal meemaken? Komt het er met de economie ooit nog goed? Blijft het christendom in deze Nijloeverstaat overeind? Zo zijn er nog wel honderd vragen te stellen. Wij geloven dat God deze wereld niet loslaat. Dat is ook de hoop voor de Kopten. En laat dat ook de hoop voor héél Egypte zijn.

Wat bleef me nou echt bij van deze reis? De goede band in de groep? De enorme tegenstellingen in de samenleving? Het gesprek met de Moslimbroederschap? De 'stemadviezen' die verschillende partijen voor de deur van de stembureaus boden? De diverse gesprekken met demonstranten op het Tahrir-plein? De mooie ontmoeting met betrokken christenen bij de kerk van Jos Strengholt? Ja zeker, dat ook allemaal. Absoluut.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Peter van Dalen

Het meeste blijft me bij die kleine dienstknecht in de Koptische kerk op zondag. De hoofdpriester had na de afsluiting van het avondmaal de gelovigen opgeroepen vooral te gaan stemmen. Hij verzocht iedereen zijn en haar plicht na te komen. Om dat te ondersteunen ging een kleine jongen de kerk door. Aan iedereen gaf hij een instructieblaadje, hoe je wat moet doen op het stembureau. Let wel, géén stemadvies. Maar een uitleg in woorden en plaatjes hoe je moet stemmen. Vrijwel zeker een pamfletje gedrukt door de overheid.

Heel rustig en met een kleine glimlach om de mond ging hij door de kerk. In z’n mooie gewaad. De woorden van de hoofdpriester uitdragend in tekst en beeld. Bijna onopgemerkt schoof hij tussen de kerkbanken door. Maar wel: dienstbaar! Dat woord zou iedereen elke dag moeten toepassen. Wat zou de wereld er dan anders uitzien!

Peter van Dalen

Caïro / Brussel