Toespraak Tusk: De EU staat op kruispunt

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 14 december 2011, 13:20.

Het Pools Voorzitterschap is bijna voorbij en de Poolse premier Donald Tusk vatte het samen tijdens een debat op woensdag. Hij werd geprezen door de meeste leden van het EP maar Tusk was niet al te optimistisch. "Hoewel we tevreden zijn met het gedane werk, kan ik niet zeggen dat Europa nu meer verenigd is," liet hij weten.

"Vandaag kan ik zeggen dat we op een kruispunt staan. We moeten de vraag beantwoorden of we de gemeenschappelijke weg gaan bewandelen of de weg van het nationaal egoïsme. We kunnen nu vechten voor de toekomst van Europa, of jammeren achteraf," voegde hij eraan toe.

Fractievoorzitter van de Europese Volkspartij, Joseph Daul zei dat veel EP-leden de Poolse visie voor de EU delen en wees op de successen van het Pools Voorzitterschap: het wetgevingspakket beter economisch bestuur en het toezicht op de financiële markten. Martin Schulz, voorzitter van de Socialisten & Democraten, zei dat dit was een van de beste voorzitterschappen in de laatste jaren was. Hij riep de EU echter ook op om nieuwe instrumenten aan te nemen, die toereikend zijn voor de 21ste eeuw. De liberaal Olle Schmidt waarschuwde ook dat "isolement niet de weg vooruit is".

De Groenen waren tevreden met het Voorzitterschap, maar - zoals de Nederlander Bas Eickhout opmerkte - waren ze teleurgesteld met het werk betreffende de klimaatverandering.

Tomasz

Porepa van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers zei dat "het een zwak voorzitterschap was dat ambitie ontbeerde". Georgios Toussas, van de Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links uitte ook twijfels. Hij zei dat het Presidentschap "de angst van mensen voor bestuur toonde". Nikolaos Salavrakos van de fractie Europa van Vrijheid en Democratie voegde eraan toe dat het Voorzitterschap "machteloos leek te zijn ten opzichte van de markten".

Commissievoorzitter José Manuel Barroso bedankt Tusk tot slot voor zijn "leiderschap en Europees engagement".

REF. : 20111214STO34102