Wordt de rechterlijke macht gepolitiseerd?, Den Haag

MI logo
datum 1 februari 2012 17:15
plaats Den Haag
locatie Nieuwspoort, Lange Poten 10 Toon locatie
aanwezigen C. (Coskun) Çörüz i, L.M.J.S. (Lilian) Helder i, J. (Jeroen) Recourt i, M.H. (Max) van Weezel, R.F.B. (Reinier) van Zutphen i, M.L.M. (Marc) Hertogh i, M. (Marcel) Haenen i e.a.
organisatie Montesquieu Instituut (MI) i

Is de rechterlijke macht nog onafhankelijk en kunnen rechters zich overal over uitspreken? Hoewel deze vraag met een volmondig ‘ja’ zou moeten worden beantwoord, is het nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Recent mengde de Tweede Kamer zich bijvoorbeeld met de samenstelling van de Hoge Raad der Nederlanden. Zo werd advocaat-generaal Aben onlangs niet benoemd tot lid van de Hoge Raad, omdat de Kamer dit tegenhield. Daarnaast was er commotie rond de benoeming van hoogleraar Ybo Buruma.

Het lijkt er op dat de rechterlijke macht haar onafhankelijkheid verliest en de politiek op dit gebied steeds meer invloed krijgt. Dit was reden voor een debat over het al dan niet politiseren van de rechterlijke macht, dat plaatsvond op 1 februari 2012 in Nieuwspoort.

Sprekers waren Coskun Çörüz i (Tweede Kamerlid CDA), Marcel Haenen i, (journalist NRC), Marc Hertogh i (hoogleraar rechtssociologie), Jeroen Recourt i (Tweede Kamerlid PvdA), Lilian Helder i (Tweede Kamerlid PVV) en Reinier van Zutphen i (rechter en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak). Het debat werd geleid door Max van Weezel.

Klik hier i voor de verslaglegging van het debat


1.

Montesquieu Instituut (MI)

Het Montesquieu Instituut is het kenniscentrum voor parlementaire democratie en begeeft zich op het snijvlak van democratie, politiek en parlementaire besluitvorming in zowel Nederland als Europa

Het instituut werkt samen met andere wetenschappelijke instellingen in Nederland en Europa en streeft ernaar om de beschikbare kennis op dit terrein tijdig en hanteerbaar onder handbereik van ambtenaren, bestuurders, journalisten, politici, wetenschappers én belangstellende burgers te brengen.

2.

Meer over...