Discriminatie in AWZB onbegrijpelijk

Met dank overgenomen van K. (Kim) Putters i, gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2012.
Discriminatie in AWZB onbegrijpelijk
Bron: Partij van de Arbeid

De Eerste Kamerfractie van de PvdA wil met staatssecretaris Velthuijzen-Van Zanten spreken over haar oneerlijke plannen met de AWBZ voor Nederlanders in het buitenland. Agnes Wolbert deed dat eerder al in de Tweede Kamer. De plannen leiden ertoe dat als je in Benidorm overwintert en ziek wordt je wel zorgkosten vergoed krijgt, maar als dat in Bodrum of Marrakesh gebeurt niet. Blijkbaar moeten oudere Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf die gewoon zoals ieder ander hun zorgpremies betalen worden uitgesloten van zorg.

Een CDA met zorgzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel zouden zich uit moeten spreken tegen dit discriminatoire wetsvoorstel. Helaas stemmen zij vandaag voor. Het argument van de regering is dat de kosten uit de hand dreigen te lopen. Het klopt dat een groeiend aantal instellingen in landen zoals Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Suriname en Portugal zorg is gaan leveren die drukt op de AWBZ. Maar de staatssecretaris kan niet eens aangegeven om hoeveel verleende zorg het op jaarbasis gaat.

Het signaal dat de kosten uit de hand lopen wordt dan ook niet met feiten gestaafd. Bovendien worden vooral mensen die buiten de EU verblijven de klos en dat zijn niet de landen waar de kosten oplopen. Het opvallende is zelfs dat de zorg aan deze mensen de staat eerder geld oplevert, omdat de onkosten tegen lokale tarieven worden vergoed, en die liggen lager dan in Nederland. In Suriname kost de zorg een derde van de zorg in Nederland. Niet dat dit ons argument zou zijn, maar als de regering er dan toch over begint ontgaat ons de urgentie van dit wetsvoorstel ten ene male.

Er blijft maar een argument over. Het wetsvoorstel de staatssecretaris discrimineert. Nederlanders die in Spanje wonen krijgen onder deze wet alle zorg die ze nodig hebben. Terecht, ze betalen er ook de premies voor. Nederlanders die verderop aan de Middellandse Zee wonen zijn echter blijkbaar andersoortige Nederlanders, want voor hen geldt ook dat ze de premies betalen, maar zij krijgen er niet de zorg voor terug die ze nodig hebben.

Torremolinos is blijkbaar oké, maar Tanger niet. Benidorm is oké, maar Bodrum voortaan niet meer. Laat staan dat Paramaribo nog in aanmerking komt. Let wel, het gaat hier elke keer om mensen die elke maand AWBZ-premie betalen. Blijkbaar is het specifiek voor deze groepen noodzakelijk nu maatregelen te nemen.

Waarom? Waarom wel Torremolinos en niet Tanger? Waarom wel Parijs en niet Paramaribo? Zou de PVV daarachter zitten?

Zonder een afgeronde integrale kabinetsvisie op de toekomst van de AWBZ is het nogal merkwaardig dat precies dit onderscheid nu wordt gemaakt. Oudere Nederlanders van Turkse en Marokkaanse komaf moeten blijkbaar van AWBZ-zorg uitgesloten worden. Het kabinet laat zich zo meeslepen in onzuivere en oneerlijke PVV-wetgeving. Onbegrijpelijk dat VVD, CDA, maar ook de ChristenUnie en SGP hiermee instemmen.