Snel duidelijkheid voor werknemers

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op dinsdag 31 januari 2012.
Snel duidelijkheid voor werknemers
Bron: Partij van de Arbeid

De PvdA vraagt duidelijkheid van de minister-president. Duidelijkheid voor 1,5 miljoen mensen in Nederland die nog steeds in onzekerheid zitten over hun arbeidsvoorwaarden. Dit kabinet komt op voor de werkgevers, maar als werknemers in problemen komen blijft het oorverdovend stil. De PvdA wil een signaal van de regering dat zij niet alleen het Nederlandse bedrijfsleven, maar ook werkende Nederlanders belangrijk vindt.

Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders zitten in onzekerheid over hun inkomenspositie en werkomstandigheden in 2012. Hun cao is nog niet afgesloten. Het kabinet kan cao’s dan misschien niet afdwingen, maar wel bevorderen dat de omstandigheden zodanig verbeteren dat het overleg tussen werkgevers en werknemers weer op gang komt! Momenteel wachten de onderhandelaars op duidelijkheid van het kabinet.

Wie zijn de dupe? De werknemers. Zij moeten maanden langer wachten op aanpassing van lonen en werktijden. Zij kunnen geen inschatting maken over hun inkomsten dit jaar. Het zijn toch de consumenten die de economie weer moeten aanslingeren met uitgaven? Deze onzekerheid vertraagt het herstel van de Nederlandse economie.

De onzekerheid over de toekomst die het kabinet Rutte creëert is slecht voor de economie, maar zorgt er ook voor dat Cao-akkoorden op zich laten wachten. De boodschap van dit kabinet is steeds: meer bezuinigen, we gaan het voelen, en het wordt nog veel erger. Perspectief bieden door een banenplan of crisispakket, zoals de PvdA voorstelde, het kabinet peinst er niet over. Een nieuw akkoord van Wassenaar? Daarop kun je met deze regering lang wachten.

Maar juist het bieden van perspectief is de taak van een regering in crisistijd. Nu heeft de minister president een nieuwe oneliner: ‘slim’ bezuinigen. Maar wat is dat? Weer grote onzekerheid over wat gaat komen, en werkgevers en werknemers kunnen enkel gokken dat het pijn gaat doen.

De PvdA wil weten hoe de minister-president ervoor gaat zorgen dat de onderhandelaars weer voldoende vertrouwen krijgen om cao’s af te sluiten. De regering lijkt het allemaal niet zoveel uit te maken. De PvdA vraagt daadkracht van het kabinet en wil met de minister-president debatteren over het bieden van perspectief. Het perspectief dat zo hard nodig is om Nederland uit de crisis te leiden.