De kleuren van de parlementaire kalender van het Europees Parlement

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 20 februari 2012, 12:51.

Parlementaire kalender voor 2012

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski noemde zijn bekendste trilogiefilms naar de kleuren wit, blauw en rood waarbij hij ze met politieke ideeën associeerde. Maar de kleuren van de parlementaire agenda hebben geen artistieke bedoelingen. Ze geven gewoon aan wanneer bepaalde activiteiten en werkmethoden plaatsvinden. Maar waar staan deze kleuren eigenlijk voor?

Rood: plenaire zittingen

Als je enkele dagen op de parlementaire kalender in het rood aangeduid ziet staan, betekent dit dat de parlementsleden meedoen aan een plenaire zitting. Tijdens deze plenaire sessies debatteren de parlementariërs over politieke kwesties op de agenda, maken ze belangrijke beslissingen, stemmen ze, nemen ze wetten aan en nemen ze standpunten in. De parlementaire zittingen worden elke maand (behalve augustus) in Straatsburg gehouden en er zijn ook geregeld extra zittingen in Brussel.

Roze: commissies aan het werk

Parlementaire commissies zijn de fora waar parlementsleden het werk van de plenaire zitting voorbereiden, en waar ze bijvoorbeeld de details bespreken van een wetsvoorstel van de Commissie of de Raad alvorens er gestemd wordt en het voorstel door het Parlement in zijn geheel wordt ingediend.

Er zijn 20 volledige permanente commissies die zich in een bepaald onderwerp specialiseren. Dit gaat van binnenlands beleid zoals transport en toerisme (TRAN i), milieu, openbare gezondheid en voedselveiligheid (ENVI i) regionale ontwikkeling (REGI i) en petities (PETI i), tot externe betrekkingen waaronder buitenlandse zaken (AFET i) en ontwikkeling (DEVE i). Commissies vergaderen een of tweemaal per maand, hoofdzakelijk in Brussel maar soms ook in Straatsburg. Voor een overzicht van alle parlementaire commissies, klik op de link aan de rechterkant.

Blauw: vergaderingen van politieke fracties

Parlementsleden i zijn niet volgens hun nationaliteit maar volgens hun politiek lidmaatschap gegroepeerd. Ze kunnen slechts van een politieke fractie lid worden, maar het is ook mogelijk om tot geen enkele groep te behoren. In dit laatste geval spreekt men over niet-ingeschrevenen parlementariërs.

Parlementariërs vergaderen elke maand met hun politieke fracties om over wetsvoorstellen te discussiëren die tijdens de komende plenaire zitting behandeld zullen worden. Het is daarom dat volledige rode weken gewoonlijk worden voorafgegaan door weken die voornamelijk blauw zijn. De fracties stellen tijdens deze vergaderingen hun prioriteiten vast en nemen een standpunt in over de hoofdpunten op de agenda.

Turkoois: achterbanweek

In een turkooise week zoals deze krijgen parlementariërs de kans om activiteiten buiten de gebruikelijke werklocaties van het Parlement te houden. Zo reizen ze naar hun kieskring om hun electoraat te ontmoeten, of nemen ze deel aan een officieel delegatiebezoek om de internationale betrekkingen van het Parlement te onderhouden en te stimuleren.

REF. : 20120220STO38545