Koppejan trekt grens Hedwigepolder

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op maandag 19 maart 2012.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is blij dat Ad Koppejan (CDA) vandaag een grens trekt als het om de Hedwigepolder gaat. Koppejan geeft in een interview in de PZC aan dat hij niet koste wat kost de Hedwigepolder wil behouden. Het bedrag van het laatste bekende alternatief van staatssecretaris Bleker (CDA, EL&I) om voldoende natuur te compenseren is voor Koppejan leidend. Van Veldhoven: "Een waarschuwing voor de onderhandelaars in het Catshuis en staatssecretaris Bleker."

Waarschuwing

Met de waarschuwing beperkt Koppejan - zelf een Zeeuw en vervent voorstander van drooghouden van de Hedwigepolder- de financiële speelruimte van Bleker, die uit alle macht probeert om in Brussel Eurocommissaris Potocnik (Milieu) te overtuigen met een alternatief dat net zoveel natuur compenseert als ontpolderen van de Hedwigepolder doet. Koppejan in PZC: "Ik vind ook dat we zuinig moeten zijn met de overheidsfinanciën. En dat we kritisch moeten zijn op de kosten. Ik houd me aan de brief van Henk Bleker."

Niet tegen iedere prijs

De laatste Blekervariant kost 190 miljoen euro, 75 miljoen euro meer dan ontpolderen van de Hedwigepolder. De Europese Commissie verwees het plan naar de prullenbak, net als alle eerdere alternatieven van Bleker. Van Veldhoven: "Koppejan heeft een rotsvast geloof in het drooghouden van de Hedwigepolder, maar niet tegen iedere prijs. Welk plan Bleker nu ook bekokstooft om Brussel te overtuigen, het mag niet duurder zijn dan zijn laatste variant. Een variant die onvoldoende doet voor de natuur. Het wordt tijd dat de staatssecretaris op dit dossier zijn knopen telt."