Bezorgd over toekomst Syrië

Met dank overgenomen van H.J. (Henk Jan) Ormel i, gepubliceerd op dinsdag 20 maart 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Volgende week komen alle ministers van Buitenlandse zaken van de EU bijeen. Ter voorbereiding hiervan vergaderde de Tweede Kamer met minister Rosenthal over de punten die hij daar moet inbrengen. Namens het CDA voerde Henk Jan Ormel het woord. Ormel uitte zijn ongerustheid over de situatie in Syrië. Ormel: ‘Steeds meer mensen ontvluchten het Assad-regime met grote vluchtelingstromen als gevolg. Humanitaire corridors binnen Syrie moeten militair beveiligd worden en dat betekend gewapend ingrijpen met als uitkomst nog meer doden. Het CDA is geen voorstander van gewapend ingrijpen, maar wil actieve humanitaire hulp voor Syrische burgers.’ Ormel riep Rosenthal daarom op om zich hard te maken voor beveiligde vluchtelingenkampen van de Verenigde Naties in buurlanden van Syrië, zoals Turkije, Jordanië of Irak. Rosenthal zegde toe dit met zijn Europese collega’s te bespreken.

Ook uitte Ormel zijn zorgen over een Syrië na Assad. Ormel: ‘Het probleem is dat we niet weten wat het alternatief gaat worden. De oplossing ligt er niet in om de tegenstanders te bewapenen, maar om de mogelijkheden te verkennen om Assad afstand te laten doen en vervolgens verkiezingen uit te schrijven. Maar de toekomst is onzeker’.

Ook sprak Ormel met de minister over de belangrijke positie van Turkije. ‘Turkije heeft een cruciale rol in de Arabische regio. En ook Turkije moet, net als landen in de Arabische regio, meer aandacht besteden aan het beschermen van religieuze minderheden. Ook moet met Turkije gesproken gaan worden over het openstellen van de grens met Armenië en een oplossing voor de kwestie Cyprus. En het CDA zou graag zien dat de verhouding tussen Turkije en Israel verbetert’. Ook deze punten worden besproken tijdens de Raadsvergadering van de ministers van Buitenlandse zaken.