Boekpresentatie: Makke schapen, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 1 maart 2012 17:15 - 18:30
plaats Den Haag
locatie Hofweg 1A Toon locatie
aanwezigen R.A. (Ron) Meyer i, F. (Felix) Rottenberg i, P. (Paul) Kalma i e.a.
organisatie Wiardi Beckman Stichting (WBS)

Sociaal-democratie

Graag nodigt de Wiardi Beckman Stichting u uit voor de presentatie van ‘Makke schapen. Over volgzame burgers en vluchtige politiek’, geschreven door oud-WBS-directeur en oud-PvdA-Tweede Kamerlid Paul Kalma. Aanmelden kan via de link onderaan deze tekst.

In ‘Makke schapen’ analyseert de auteur de verbazingwekkend grote invloed die het vrijemarkt-denken nog altijd uitoefent. De financiële crisis heeft de nadelen en gevaren van dat denken onbarmhartig aan het licht gebracht. Alleen: het lukt maar niet om het neoliberale tijdperk af te sluiten. Sterker nog, economie en politiek lijken op de oude voet door te gaan. Het bankwezen is niet echt hervormd. De sociale ongelijkheid blijft toenemen. En na dertig jaar bezuinigen op de collectieve sector gaan we… bezuinigen op de collectieve sector.

Waarom leggen de sociaaldemocratische partijen zich zonder veel verzet, hooguit tegenstribbelend, bij dat beleid neer? En waarom roept het niet veel meer maatschappelijk verzet op? De internationalisering van de economie speelt een rol, net als een geïndividualiseerde cultuur waarin maatschappelijke problemen al gauw tot persoonlijk falen worden herleid. Maar minstens zo belangrijk is de verregaande verbestuurlijking van de politiek. De traditionele volkspartijen zijn hun richtinggevend en mobiliserend vermogen kwijtgeraakt.

De sociaaldemocratie zal zich, met andere linkse partijen, uit die klem moeten bevrijden. Wie het streven opgeeft om de economie aan eisen van rechtvaardigheid, duurzaamheid en kwaliteit te binden, berust in een democratie van klein formaat. Daar gaat het debat over rituele slacht. Daar worden maakbaarheids-verlangens op het strafrecht geprojecteerd. Daar zoeken schapen kortaangebonden herders.

Programma:

• introductie door discussieleider Felix Rottenberg

• inleiding door Paul Kalma

• forumdiscussie met Xandra Schutte (hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer) en Ron Meyer (vakbondsbestuurder bij FNV Bondgenoten en voorzitter van de Heerlense SP-fractie)

• borrel na afloop

We stellen uw aanwezigheid zeer op prijs. Vanwege het beperkte aantal plaatsen wordt u verzocht zich vóór 20 februari aan te melden via deze link.


1.

Meer over...