MEDIASTILTE

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op zaterdag 14 april 2012.

Er wordt – ook door mij – met spanning gekeken naar de ontwikkelingen in het Castshuis. Want de druk op de onderhandelingen is omgekeerd evenredig met de mediastilte die in acht wordt genomen. De hectiek binnenskamers staat in schril contrast met de relatieve rust naar buiten toe. Het is ongekend, nog nooit voorgekomen: een tussenformatie over de meest draconische bezuinigingen ooit.  Eigenlijk kun je niet van bezuinigingen spreken. Dit worden ingrijpende hervormingen.

Spaanders

Of je nu links of rechts bent, voor of tegen deze Regering: er zal iets moeten gebeuren. Daar is inmiddels vriend en vijand het over eens. We zullen een aantal onderwerpen in dit land fundamenteel anders moeten aanpakken.  We kunnen niet langer pappen en nathouwen, ombuigen of bijbuigen. Kaasschaaf en fileermes werken niet meer. Er moet gehakt worden, er gaan spaanders vallen. Er zullen heel wat heilige huizen, luchtkastelen, ivoren torens, verdedigingslinies en bolwerken gesloopt en geslecht moeten worden.

Netwerken zonder netwerk

Uitgerekend in die periode gaat er wat mis bij Vodafone. Centrale in de brand, netwerk plat. Paniek in de tent. Want de hele Tweede Kamer draait op het netwerk van Vodafone. Ogenblikkelijk merk je, hoe je bij het netwerken afhankelijk bent van een netwerk. Geen telefoontjes, geen sms’jes, geen mails, geen tweets, geen mobiel internet. Maar dus ook geen overlegjes, alerts, what’s appjes, terugkoppelingetjes, afstemminkjes, persvraagjes, informatievoorziening. We moeten zelf weer aan de bak. Het wordt druk op de roltrappen, hangplekken, wandelgangen, koffiehoekjes, vergaderplekken, kantoren en achterkamers. Iedereen overlegt weer met iedereen. Je ziet en spreekt elkaar weer. Je maakt weer eens een rondje. Je wordt weer mensen onder de mensen. Goed voor je contacten, goed voor je conditie.

Rondje maken

Maar, slecht voor de media. Want als de pers geen nieuws krijgt, dan maken ze nieuws. Bij voorkeur slecht nieuws. Als vanzelf ontstaan er wilde geruchten, vreemde vermoedens en woeste verhalen. Persmuskieten maken van muggen olifanten. En dan is het onmogelijk om de kou uit de lucht te halen, de proefbalonnetjes door te prikken en onzin de kop in te drukken. Dan is het gedaan met de mediastilte.

De telefoons doen het inmiddels weer. De gedwongen mediastilte is weer opgeheven. Behalve rond het Casthuis. Daar wordt in relatieve stilte verder gewerkt. Zonder lariekoek en apekool naar buiten toe. Met dank aan Vodafone.