Zorgen om geweld Syrie

Met dank overgenomen van F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, gepubliceerd op woensdag 30 mei 2012.

De PvdA maakt zich ernstig zorgen om het alsmaar toenemende geweld en de continu verslechterende situatie in Syrië. Naast de sanctiemaatregelen van de EU pleiten wij voor een wapenembargo tegen het regime Assad, no-flyzones en vrije toegang voor internationale organisaties.

In Syrië is de opstand tegen het regime van president Assad uitgegroeid tot een regelrechte burgeroorlog. Het bloedbad van afgelopen vrijdag in de Syrische plaats Houla- waarbij meer dan 100 mensen om het leven kwamen- heeft een omslagpunt teweeg gebracht in de reactie van de internationale gemeenschap. Zo heeft de Franse president François Hollande aangegeven militair ingrijpen niet uit te sluiten op voorwaarde dat de Veiligheidsraad ermee instemt.

Echter, in tegenstelling tot de situatie in Libië, ligt er voor Syrië geen VN Veiligheidsraadresolutie die actief ingrijpen in Syrië mogelijk maakt. Twee permanente leden van de VN Veiligheidsraad -te weten China en Rusland- houden een VN-resolutie met betrekking tot ingrijpen in Syrië tegen. Het is van belang de diplomatieke druk op deze beide landen maximaal houden om eventueel ingrijpen mogelijk te maken.

De PvdA vindt dat Assad moet aftreden en dat zijn regime moet vertrekken. Wie op zo'n grote schaal grof geweld gebruikt tegen zijn eigen bevolking, kan geen plaats krijgen in een vrij, democratisch en rechtsstatelijk Syrië.

De EU heeft in het afgelopen jaar meerdere sanctiemaatregelen (olieboycot, financiële maatregelen) getroffen om het regime van Assad onder druk te zetten. Voor de PvdA staat voorop dat bij deze sanctiemaatregelen het noodzakelijk is om de Syrische bevolking zoveel mogelijk te ontzien. Verder bepleit de PvdA:

  • een wapenembargo tegen het regime Assad
  • vrije toegang voor internationale organisaties- zoals het Rode Kruis en UNHCR- voor het leveren van medische hulp en voedsel
  • no-flyzones, veilige corridors en safehavens, zodat de burgerbevolking een veilig heenkomen kan zoeken en niet langer slachtoffer is