Een demissionair kabinet moet van het ontslagrecht afblijven

Met dank overgenomen van M.I. (Mariëtte) Hamer i, gepubliceerd op woensdag 13 juni 2012.

Ik ben blij dat hoogleraren ons verzet tegen de radicale versoepeling van het ontslagrecht met een open brief steunen. Vorige week waarschuwde ik minister Kamp al dat zijn veronderstelling dat onze arbeidsmarkt te star is onjuist is en dat verdere versoepeling slecht is onze economie.

Wij willen ook hervormen op de arbeidsmarkt, maar deze moet een nieuwe regering, die voldoende legitimiteit heeft, na de verkiezingen van 12 september doorvoeren.

De Nederlandse arbeidsmarkt is erg flexibel. Nu al werkt een derde van de arbeidskrachten als tijdelijke contract, uitzendkracht of zzp’er. En bedrijven die van personeel af willen, kunnen dat ook nu al, zo zeggen de hoogleraren. Jaarlijks worden tienduizenden arbeidscontracten zonder veel problemen ontbonden.

De versoepeling die de Kunduz-coalitie voorstelt zal juist een negatieve uitwerking op onze economie hebben. In de eerste plaats is het een misvatting te denken dat bedrijven eerder oudere werknemers aannemen als ze zonder veel kosten weer van ze afkunnen. De extra werkgelegenheid komt er dus niet.

Ten tweede is een te soepel ontslagrecht slecht voor de productiviteit van de Nederlandse werknemers. Werkgevers investeren minder in flexkrachten, werknemers doen minder ‘extra’ voor werkgevers waar ze een kort voor werken, en bedrijven verliezen ervaring en lerend vermogen.

Met een versoepeling van het ontslagrecht is uiteindelijk ook het bedrijfsleven verliezer, want de onze internationale concurrentiepositie verslechtert.