Commissies ondervragen Deens voorzitterschap over Schengen

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 18 juni 2012, 13:59.

De Deense minister voor justitie Morten Bødskov zal door de commissie voor juridische zaken ondervraagd worden op dinsdag 19 juni over de juiste juridische basis voor wetgeving over het eveluatiemechanisme voor Schengen. Europarlementariërs zullen eventueel ook stemmen. De minister zal tevens de prestaties betreffende justitie en binnenlandse zaken van het Deens voorzitterschap bespreken met de commissie voor burgerlijke vrijheden op woensdag 20 juni.

Volg de vergaderingen live op onze website en doe mee met de discussie op Twitter met het hashtag #Schengen:

  • Juridische zaken: 19 juni 11.30-12.15
  • Burgerlijke vrijheden: 20 juni 9.00-10.30

Ministers voor justitie en binnenlandse zaken in de EU besloten op 7 juni om de juridische basis voor de regels over de evaluatie van Schengen te veranderen. Dit zou betekenen dat het Europese Parlement niet meer in de wetgeving is betrokken, maar alleen nog informatie erover mag ontvangen.

Europarlementariërs zijn het hier niet mee eens. Op 14 juni besloot de Conferentie van Voorzitters (voorzitter van het EP en leiders van de politieke groepen) om de samenwerking met de Raad op te schorten in verband met vijf dossiers voor justitie en binnenlandse zaken totdat er een oplossing was gevonden voor het beheer van Schengen.

REF. : 20120615STO46949