Verordening 2012/594 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 wat de maximumgehalten aan de verontreinigingen ochratoxine A, niet-dioxineachtige pcb’s en melamine in levensmiddelen betreft - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Inhoudsopgave
officiële titel
Verordening (EU) nr. 594/2012 van de Commissie van 5 juli 2012 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 wat de maximumgehalten aan de verontreinigingen ochratoxine A, niet-dioxineachtige pcb’s en melamine in levensmiddelen betreft Voor de EER relevante tekstofficiële Engelstalige titel
Commission Regulation (EU) No 594/2012 of 5 July 2012 amending Regulation (EC) 1881/2006 as regards the maximum levels of the contaminants ochratoxin A, non dioxin-like PCBs and melamine in foodstuffs Text with EEA relevanceRechtsinstrument | Verordening |
---|---|
Wetgevingsnummer | Verordening 2012/594 |
Celex-nummer i | 32012R0594 |
Document | 05-07-2012 |
---|---|
Bekendmaking in Publicatieblad | 06-07-2012; OJ L 176, 6.7.2012,Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 062 |
Inwerkingtreding | 01-07-2012; Toepassing zie art 2 26-07-2012; in werking datum publicatie +20 zie art 2 |
Einde geldigheid | 24-05-2023; stilzwijgende opheffing door 32023R0915 |
6.7.2012 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
L 176/43 |
VERORDENING (EU) Nr. 594/2012 VAN DE COMMISSIE
van 5 juli 2012
tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 wat de maximumgehalten aan de verontreinigingen ochratoxine A, niet-dioxineachtige pcb’s en melamine in levensmiddelen betreft
(Voor de EER relevante tekst)
DE EUROPESE COMMISSIE,
Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie,
Gezien Verordening (EEG) nr. 315/93 van de Raad van 8 februari 1993 tot vaststelling van communautaire procedures inzake verontreinigingen in levensmiddelen (1), en met name artikel 2, lid 3,
Overwegende hetgeen volgt:
(1) |
Bij Verordening (EG) nr. 1881/2006 van de Commissie (2) zijn de maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen vastgesteld. |
(2) |
Bij Verordening (EU) nr. 1259/2011 van de Commissie tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 (3) zijn nieuwe maximumgehalten voor niet-dioxineachtige pcb’s vastgesteld, die van toepassing zijn met ingang van 1 januari 2012. Er moet worden bepaald dat deze maximumgehalten niet van toepassing zijn op levensmiddelen die vóór die datum wettig in de handel zijn gebracht. |
(3) |
Bij Verordening (EU) nr. 105/2010 van de Commissie tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1881/2006 (4) is een definitief lager maximumgehalte aan ochratoxine A in specerijen vastgesteld, dat naar verwachting door toepassing van goede praktijken kan worden bereikt. Om de specerijenproducerende landen in staat te stellen preventiemaatregelen te nemen en om het handelsverkeer niet in onaanvaardbare mate te verstoren, is bij die verordening voorts een hoger maximumgehalte vastgesteld dat voor een beperkte periode moet worden toegepast. Bovendien moest volgens die verordening worden beoordeeld of in de verschillende producerende regio’s in de wereld de lagere gehalten voor ochratoxine A door toepassing van goede praktijken kunnen worden bereikt. Die beoordeling moest plaatsvinden voordat het lagere maximumgehalte aan ochratoxine A van toepassing zou worden. Hoewel bij de toepassing van goede praktijken in de verschillende producerende regio’s in de wereld een aanzienlijke verbetering is vastgesteld, kan het geplande lagere maximumgehalte aan ochratoxine A nog niet op consistente wijze voor Capsicum-soorten worden bereikt. Derhalve moet de toepassing van het lagere maximumgehalte voor Capsicum spp. worden uitgesteld. |
(4) |
Tarwegluten is een bijproduct bij de productie van zetmeel. Er zijn aanwijzingen dat het huidige maximumgehalte aan ochratoxine A in tarwegluten zelfs bij strikte toepassing van goede praktijken inzake opslag niet langer kan worden bereikt, in het bijzonder aan het einde van het opslagseizoen, mogelijk als gevolg van de klimaatveranderingen. Derhalve moet het huidige maximumgehalte worden gewijzigd in een gehalte dat door toepassing van goede praktijken kan worden bereikt en dat een hoge mate van bescherming van de menselijke gezondheid blijft bieden. |
(5) |
Het Wetenschappelijk Panel voor contaminanten in de voedselketen van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft op 4 april 2006 op verzoek van de Commissie een geactualiseerd wetenschappelijk advies met betrekking tot ochratoxine A in levensmiddelen uitgebracht (5). In dit advies wordt rekening gehouden met nieuwe wetenschappelijke informatie en wordt een toelaatbare wekelijkse inname (TWI) van 120 ng/kg lichaamsgewicht afgeleid. Conform de conclusies van het advies van de EFSA blijven de in deze verordening beoogde wijzigingen met betrekking tot ochratoxine A een hoge mate van bescherming van de menselijke gezondheid bieden. |
(6) |
De EFSA heeft op 18 maart 2010 op verzoek van de Commissie een wetenschappelijk advies met betrekking tot melamine in diervoeders en levensmiddelen uitgebracht (6). Uit de bevindingen ervan... |
Lees meer
Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.
Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.