Brief Europese Commissie; Antwoord op subsidiariteitsbezwaar van de Tweede Kamer - Verordening geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens COM (2011) 828

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 33164 - EU-voorstel: geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verordening geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens COM (2011) 828 ; Brief regering; Brief van de Europese Commissie inzake de verordening geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens COM (2011) 828 i.v.m. de subsidiariteitstoets
Document­datum 26-07-2012
Publicatie­datum 26-07-2012
Nummer KST331642
Kenmerk 33164, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2011–2012

33 164

Verordening geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op EU-luchthavens COM (2011) 828 i

Nr. 2

BRIEF VAN DE VICEVOORZITTER VAN DE EUROPESE COMMISSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Brussel, 11 juli 2012

De Commissie dankt de Tweede Kamer voor haar gemotiveerd advies inzake het voorstel voor een Verordening betreffende geluidsgerelateerde exploitatiebeperkingen op Europese luchthavens (COM(2011) 828 definitief i).

Geluidsoverlast rond luchthavens is een heikele kwestie die op plaatselijk niveau dikwijls het voorwerp van aanzienlijke politieke druk is. Tegelijkertijd zijn luchthavens en luchtverkeersleiding een zeer belangrijk deel van het vervoersnetwerk voor de Europese burgers. In een netwerk kan een beslissing die op één luchthaven wordt genomen, aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor andere luchthavens of voor de efficiëntie van het volledige Europese luchtvaartnetwerk.

De Commissie heeft de verschillende technische, economische en milieuaspecten zorgvuldig onderzocht en het voorstel voor een verordening zodanig aangepast dat hierin het evenwicht tussen de lokale dimensie en de netwerkdimensie tot uiting komt.

Het voorstel voor een verordening geeft de Commissie de bevoegdheid na te gaan of alle fases van het besluitvormingsproces dat tot een exploitatiebeperking leidt, naar behoren in acht zijn genomen. Bovendien zal de Commissie alleen dan hiertoe overgaan wanneer er wezenlijke aanwijzingen zijn dat de voorgestelde maatregel de veiligheid kan aantasten, de mededinging aanzienlijk verstoren of de efficiëntie van het netwerk beïnvloeden.

In uitzonderlijke situaties moet de Commissie in staat zijn om op te treden alvorens de maatregel daadwerkelijk wordt toegepast. De duur van de schorsing is tot zes maanden beperkt. De kwaliteitscontrole van het proces door de Commissie vervangt in geen geval de discretionaire bevoegdheden van de lidstaten. Het blijft de taak van de lidstaten om normen vast te stellen voor geluidsplafonds, de evaluatie van de geluidsbelasting te beheren en beslissingen te nemen over geluidsgerela-teerde exploitatiebeperkingen.

Tot slot vormt deze bevoegdheid van de Commissie een toepassing van een reeds bestaande, meer algemene bevoegdheid1 die door dit voorstel met een specifieke procedure van een kader wordt voorzien en waarmee voorts de duur van de schorsing wordt beperkt. In die zin wordt door het voorstel de verdeling van bevoegdheden tussen lidstaten en Commissie verfijnd en de rechtsonzekerheid voor de plaatselijke instanties verminderd. Ik hoop dat deze toelichting het in uw gemotiveerd advies geuite bezwaar wegneemt en ik verheug mij erop om de politieke dialoog met de Tweede Kamer over dit belangrijke onderwerp voort te zetten.

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Marosˇ Sˇ efcˇ ovicˇ

1 Zie artikel 20 van Verordening (EG) nr. 1008/2008 i van het Europees Parlement en de Raad van 24 september 2008 inzake gemeenschappelijke regels voor de exploitatie van luchtdiensten in de Gemeenschap (PB L 293 van 31.10.2008).


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.