Beteugel financiële problemen scholen

Met dank overgenomen van J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem i, gepubliceerd op maandag 3 september 2012, 16:03.

Foto Flickr / bies

Financiële problemen van scholen vormen een gevaar voor de toekomst van het onderwijs. Daarom presenteert de Partij van de Arbeid een actieplan (pdf) om de deze problemen aan te pakken. Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) luidt de noodklok en doet een beroep op de politiek om in te grijpen. Financiële problemen leiden tot slechter onderwijs. Het is dus zaak om scholen financieel gezond te houden.

De PvdA wil openbaar maken welke scholen onder verscherpt toezicht staan en ervoor zorgen dat ouders op de hoogte zijn van de financiële situatie waarin de school van hun kinderen verkeert. In ons plan maken wij daarnaast extra geld vrij voor actiever financieel toezicht door de Onderwijsinspectie. Scholen in de problemen moeten hulp inroepen om erger te voorkomen.

Een kort parlementair onderzoek moet de feiten rond de financiële positie van scholen snel boven tafel krijgen. Dit onderzoek moet aantonen of de financiering van scholen door de overheid op dit moment voldoende is en of scholen in de toekomst met deze middelen de steeds hoger wordende rekeningen kunnen betalen.

Scholen laten ons weten dat ze geen geld hebben voor de gewoonste zaken zoals schoonmaak, de energierekening en onderhoud van het gebouw, omdat de prijzen flink zijn gestegen. Er wordt steeds vaker in rode cijfers geschreven.

Aan de andere kant zijn er ook scholen die onnodig oppotten. Daar zou een maximum aan gesteld moeten worden. Gaan scholen daar overheen, zonder goede verklaring, dan moet er een korting op de bekostiging volgen. Onderwijsgeld moet immers ten goede komen aan goed onderwijs.

Lees het actieplan (pdf) >

Lees het actieplan (htm) >