Door nieuwe Aanbestedingswet kunnen ook kleine ondernemers meedingen naar Overheidsopdrachten

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 15 februari 2012.

Na jaren van vertraging lijkt het vandaag nog slechts een formaliteit. Vandaag wordt de nieuwe Aanbestedingswet door de Tweede Kamer aangenomen. Met daarin het nieuwe inkoopbeleid van de Overheid. Dat is vooral goed nieuws voor ondernemers in het MKB. Jaarlijks wordt er door overheidsinstanties ruim 100 miljard overheidsgeld uitgegeven aan de inkoop van producten en diensten. MKB-ers en ZZP-ers zijn niet langer op voorhand uitgesloten van deelname daaraan.

“Overheidsgeld dient op een zo goed mogelijke manier besteed te worden. Met het aannemen van de diverse VVD-voorstellen krijgen ook kleinere ondernemers en ZZP-ers betere mogelijkheden om mee te dingen naar overheids­aanbestedingen,” aldus VVD-Kamerlid Erik Ziengs. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde de voorstellen van de VVD, die door Erik Ziengs, al dan niet samen met andere Kamerleden, werden ingediend. “Nu dient de Wet zo snel mogelijk ingevoerd te worden. Zodat ondernemers er ook daadwerkelijk van gaan profiteren,” aldus Ziengs.

Overheden zullen in de toekomst bedrijven niet langer op omzet kunnen selecteren. Immers, omzet zegt niets over de kwaliteit van een bedrijf. Het is hierdoor geen geschikt selectiecriterium. Dankzij verdere voorstellen voor het tegengaan van clusteren, het kijken naar de totale kosten van een product in plaats van de laagste prijs op korte termijn en het terugdringen van de stapels documenten die overheden doorgaans vragen lijkt de weg nu vrij om de wet zo snel mogelijk in te voeren.