VVD stelt Kamervragen over ZZP-ers in de Zorg

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 28 september 2011.

VVD-Tweede kamerleden Erik Ziengs en Tamara Venrooy-van Ark hebben vragen gesteld aan Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de voorgenomen overgang van PGB-zorg naar Zorg in Natura. Veel ZZP-ers in de zorg blijken geen toegang te kunnen krijgen tot de contracteer-ruimte voor 2012.

“Door deze aanpassing van de regels wordt het kleine ondernemers en ZZP-ers praktisch onmogelijk gemaakt nog langer zorg in natura aan te bieden”, aldus Kamerlid Erik Ziengs. Zo kwam het beide VVD-leden ter ore dat ZZP-ers zouden zijn afgewezen, omdat zij weigerden minutenregistraties op te nemen in hun bedrijfsvoering. Of omdat zij geen functiescheiding hadden opgenomen in hun praktische werkwijze.  

“Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de staatssecretaris de spelregels verandert tijdens het spel. Zonder daarvan de spelers voldoende op de hoogte te stellen“, aldus Tamara Venrooy, Woordvoerder Zorg bij de VVD-fractie. Reden dus voor beide VVD-leden om de Staatssecretaris ter verantwoording  te roepen.

Zij willen onder andere weten hoeveel ondernemers die nu PGB-zorg aanbieden, door deze aanpassing van de spelregels volgend jaar ook Zorg in Natura kunnen aanbieden. Daarnaast vragen beide leden zich af hoeveel organisaties er inmiddels zijn afgewezen en op welke gronden dat is gedaan. Zij willen van de Staatssecretaris weten welke maatregelen zij op korte termijn bereid is te nemen zodat ZZP-ers niet langer worden buitengesloten.