Vragen VVD-TweedeKamerlid Erik Ziengs over achterhaalde regelgeving zelfstandige chauffeurs

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 28 september 2011.

VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs heeft, samen met VVD-collega Charlie Aptroot, schriftelijk vragen gesteld aan Minister Melanie Schulz van Hagen over de sterk achterhaalde regelingen voor zelfstandige, Nederlandse ZZP-chauffeurs. De Wet Wegvervoer maakt het momenteel onmogelijk voor zelfstandige chauffeurs om zich te verhuren aan een transportbedrijf. 

Terwijl overal het aantal ZZP-ers hand over hand toeneemt, dreigt met name de Nederlandse ZZP-chauffeur het te moeten afleggen tegen buitenlandse collega’s. Waardoor niet alleen rechtsongelijkheid dreigt, maar vooral ook toenemende werkeloosheid in die kringen. Zelfstandige chauffeurs kunnen, door de  schimmige constructies die nu door werkgevers moeten worden gemaakt om hen toch in dienst te nemen, nu niet alleen hun zelfstandigheid, maar ook hun recht op zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling verliezen. Steeds meer transportbedrijven kiezen liever voor goedkope buitenlandse chauffeurs, die geen last van deze Nederlandse regelgeving hebben.

Wet aanpassen

Op dit moment is het een vervoerder verboden vervoer te verrichten bestuurders die niet bij hem in dienstbetrekking zijn. Hierdoor zijn transportbedrijven die een ZZP-er inhuren in overtreding. Zij lopen het risico hun transportvergunning kwijt te raken. Erik Ziengs en Charlie Aptroot hebben de Minister opgeroepen de wet zo snel mogelijk aan te passen.

Gelijk speelveld

Erik Ziengs is VVD-woordvoerder Economische Zaken en ZZP-ers: “Nederlandse chauffeurs moeten lijdzaam toezien hoe zij worden gepasseerd door buitenlandse collega’s. Als wij willen blijven concurreren met omringende landen, dan moeten de bestaande belemmeringen weggenomen worden. De Overheid moet zorgen voor een gelijk, eerlijk speelveld. Gelijke rechten voor alle ondernemers. Nederlandse zelfstandigen chauffeurs dienen dezelfde mogelijkheden te krijgen als buitenlandse zelfstandige chauffeurs.” 

Concurrentiepositie

Charlie Aptroot, VVD-woordvoerder Wegverkeer voegt daar direct aan toe “Voor Nederland is infrastructuur van groot belang. Wij zijn zeer afhankelijk van export. Iedere mogelijkheid tot gebruik en versteviging van onze concurrentiepositie ten opzichte van omringende landen moet benut worden. Volgens mij kan de gehele passage zo snel mogelijk uit de wet worden verwijderd. We wachten het antwoord van de Minister dan ook in spanning af.”