VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs wil meer vakantie voor ondernemers

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op donderdag 22 september 2011.

Als het aan VVD-Tweede kamerlid Erik Ziengs ligt, is volgend jaar de onzinnige regeldruk voor ondernemers met gemiddeld 10% gedaald. En over 3 jaar moet dat minstens 25% minder regels zijn. Volgens Erik Ziengs gaat het daarbij om meer dan 100 maatregelen, die het bedrijfsleven ongeveer 1,6 miljard aan kosten bespaart. Erik Ziengs noemt de samenwerking met Minister Verhagen van Economische Zaken daarin voortreffelijk.

Volgend jaar al kunnen de rittenadministratie voor bestelauto’s worden afgeschaft. Alsmede het overtollige administratieve papierwerk bij de mestproductie. Ook de jaarlijkse heffing van de bijdrage Kamer van Koophandel komt te vervallen. Erik Ziengs maakt zich daarnaast sterk voor een Inspectie Vakantie en een Statistiek Vakantie. In het ene geval worden ondernemers die goed door een inspectie zijn gekomen voorlopig even gevrijwaard van al te intensieve inspectiedruk. In het andere geval komen er minder administratieve lasten door het minder invullen van statistieken en gegevens.

VAR-verklaring

Voorts staat de VAR-verklaring hoog op het wensenlijstje van Erik Ziengs. Beginnende ZZP-ers moeten die keer op keer aanvragen als zij voor opdrachtgevers willen werken. Nu zijn er verschillende VAR-verklaringen waarbij het soms volstrekt onduidelijk is welke van toepassing is. Dit zorgt doorgaans voor extra kosten voor de ZZP-er.

Definitie ZZP-er

Volgens Erik Ziengs kunnen veel van deze problemen direct de prullenbak in, als er nu voor eens en voor altijd een duidelijke wettelijke definitie komt van het begrip ZZP’er. Hij heeft Minister Verhagen al bij zijn aantreden gevraagd om zo snel mogelijk met een wettelijke definitie te komen. Toen kreeg Erik Ziengs te horen dat er afgelopen april duidelijkheid zou zijn. Dat dreigt nu dit najaar te worden. Erik Ziengs vindt het van groot belang, dat deze grote groep ondernemers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgt.