Kamerlid, blijf bij je leest

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op dinsdag 26 juli 2011.

Dinsdag 26 juli was het Drents Tweede Kamerlid Erik Ziengs op werkbezoek bij de ambachtelijke schoenmakerij van Jan Knaapen in Assen. Het werkbezoek stond in het teken van de campagne ‘Ieder z’n Vak’. Die campagne van het Hoofdbedrijfschap Ambachten probeert meer aandacht te krijgen voor de ambachtseconomie.

Ons land stevent af op een schrijnend tekort aan goeie ambachtlieden. In 2020 zijn minimaal 250.000 nieuwe vakmensen nodig. Talentvolle mensen kiezer er eerder voor om met hun hoofd te werken. Terwijl er voor mensen die met hun hart en met hun handen willen werken een gegarandeerd succesvolle toekomst in het verschiet ligt.

Erik Ziengs had, om het vak een beetje onder de knie te krijgen, 6 paar eigen schoenen ter reparatie meegenomen. Hetgeen Jan Knapen deed opmerken, dat Erik in ieder geval niet op te ruime voet leefde.

Erik Ziengs kon er direct mee aan de slag. Om al snel te constateren: ‘Schoenmaken is vakwerk, dat heb ik vandaag zelf meegemaakt. Ervaren en nieuwe vakmensen zijn hard nodig. Daar moeten we aan werken. In het onderwijs verdient vakmanschap meer aandacht. De ambachtseconomie biedt ondernemende mensen veel kansen.’

Het VVD Tweede Kamerlid heeft o.a. het MKB en de ZZP-ers in portefeuille. In dat kader is hij een warm pleitbezorger van de ambachtseconomie. Ziengs liet zich vooral bijpraten over de mogelijkheden van oudere vakmensen om in het onderwijs en de kennisoverdracht aan de slag te gaan. Want daarmee worden 2 vliegen in één klap geslagen. Kennis wordt overgedragen en jongeren wordt een prachtig vak bijgebracht.

Zie ook:

Artikel RTV Assen

Artikel Drenthe Journaal