Erik Ziengs wil nieuwe wetgeving testen in praktijk

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op woensdag 29 juni 2011.

Het Drents VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs heeft minister Verhage van ELI gevraagd om nieuwe wetgeving voor ondernemers eerst in de praktijk te toetsen. Om nieuwe regels, voordat zij van kracht worden, eerst 1 maand te testen op hun werkbaarheid. Bij bedrijven die er in de toekomst mee moeten gaan werken. Volgens Erik Ziengs scheelt dat enorm veel tijd, geld en gerommel achteraf. Om nog maar niet te spreken van onnodige ergernis bij Ondernemend Nederland.

Erik Ziengs:“ Voorkomen is altijd beter dan genezen. Deze praktijktest zal ons helpen de praktische gevolgen en bezwaren van nieuwe wetten en regels vroegtijdig scherp te krijgen. Want overbodige regels leiden bij ondernemers tot grote ergernis. En vooral tot onnodige kosten.”

Nieuwe wetten en regels worden nu al getoetst op overbodige regel- en lastendruk. Deze Bedrijfs Effectiviteit Toets meet het aantal en de soort bedrijven waarop een nieuwe regel van toepassing is. Het ministerie van ELI houdt een internetconsultatie. Daarnaast toetst een Regiegroep Regeldruk nieuwe regels en wetten op hun bijkomende lasten.

openbaar

Maar volgens Erik Ziengs is dat niet genoeg: “Kleine zelfstandigen en MKB’ers worden daarin niet gehoord. Bijvoorbeeld een lokale installateur of aannemer heeft niet de middelen om te weten welke nieuwe regels er in de maak zijn. Laat staan wat die voor hem of haar betekenen. Bovendien zijn bestaande toetsen zelden openbaar. Vaak gaan ze volledig voorbij aan de praktische uitwerking.”

bekaaid

Erik Ziengs vindt het logisch dat nieuwe regels getoetst worden door ambtenaren, economen en bedrijfskundigen. Maar hij wil ook een toets door mensen die met de regels moet werken. Ziengs: “Nu komt het Midden- en Klein Bedrijf er bekaaid vanaf. Ik wil dat zij de kans krijgen om in de praktijk te toetsen hoe nieuwe regels uitpakken. Geen ambtelijke visies, maar een frisse ondernemersblik. Overbodige regels drijven de kosten onnodig op, daar zit niemand op te wachten.”