VVD wil af van onnodige bureaucratie bij gastouderopvang

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op dinsdag 13 december 2011, 12:20.

De VVD in de Tweede Kamer heeft minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag vragen gesteld over gastouderopvang. VVD-Tweede Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam vindt dat het gastouders met overbodige regels onnodig lastig wordt gemaakt.

Landelijk register Kinderopvang

Gemeenten hebben de plicht een register bij te houden van kinderopvangcentra. Er zijn verschillende vormen van kinderopvang die bij de gemeente geregistreerd worden, zoals kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouderopvang. Het register vormt ondermeer de basis voor controles vanuit de gemeente.

Gastouderopvang

Voor gastouders geldt dat zij zich moeten uitschrijven zodra zij geen kinderen meer opvangen. Als gastouders zich niet uitschrijven, wacht hen een hoge boete. Zodra zij wel weer opvang verzorgen moeten zij zich opnieuw inschrijven. Berckmoes: “En dan moeten zij iedere keer opnieuw alle bewijzen en documenten overleggen die noodzakelijk zijn. Ook moeten zij opnieuw leges betalen voor hun registratie in het register. Dat vind ik volstrekt overbodige bureaucratie.”

Voorstel

Berckmoes vraagt de minister om mogelijk te maken dat gastouders een melding kunnen maken van een inactieve periode als gastouder. Berckmoes: ”Dan staan ze als ‘slaper’ in het register en zodra ze weer nieuwe aanmeldingen hebben veranderen zij hun status weer naar actief. Zo eenvoudig is het. Zonder extra regels, zonder extra kosten en zonder extra bureaucratie.”

Berckmoes vraagt de minister om op korte termijn de regels rond het register aan te passen.

8 december 2011