Maidenspeech Ybeltje Berckmoes - Duindam

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op woensdag 7 december 2011, 12:20.

http://debatgemist.tweedekamer.nl/Player/?mid=928&sid=10-11-2011%2022:14:58

Voorzitter,

Gelukkig zijn is houden van wat je doet en doen waar je van houdt. Gisteren was mijn beëdiging.

Vandaag spreek ik voor het eerst namens de VVD fractie in de Tweede Kamer. Hoeveel mooier kan het nog worden? Voor mij is het een ongekende eer dit ambt te mogen bekleden. Vergeleken met de rest van deze Kamer ben ik, om het in kindertermen te zeggen, een nakomertje. Maar met ambities. Ik wil een stabiele en verantwoordelijke liberale volksvertegenwoordiger zijn, waar men van op aan kan in goede en in slechte tijden. Ik zal niet alleen oog hebben voor de korte maar ook voor de lange termijn. Verwacht van mij niet elke dag een ander geluid. Waar ik wel voor sta is orde op zaken stellen in Nederland, zodat wij onze economische positie internationaal kunnen handhaven en onze welvaart en ons welzijn in de toekomst waarborgen.

Zoals u weet is de VVD voorstander van een kleine en krachtige overheid. Less is more. Daarom stellen wij ons bij ieder onderwerp de vraag: Is het werkelijk nodig dat de overheid dit doet?

Door de economische crisis zie je dat anderen zichzelf ook de vraag stellen; heeft het wel nut en geven we er niet teveel aan uit. Dat is goed. In mindere tijden denken we na over de essentie. Staan we weer open voor elkaars ideeën en leren we om beter naar elkaar te luisteren. Nederland verwacht van ons oplossingen voor problemen die er voorheen niet waren. Wij verwachten ook veel van Nederland. Dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt en de handen uit de mouwen steekt.

Dat geldt ook voor de kinderopvang, waar veel mensen iedere dag de handen uit de mouwen steken. Ikzelf en meerdere ouders in deze Kamer, hebben veel aan die mensen te danken. Want je kunt niet alles tegelijk doen. Ouder zijn is hard werken. Zo kan ik mij herinneren dat ik na het uitlaten van de hond en na de kinderen naar de oppas te hebben gebracht op mijn eerste werkafspraak kwam…, in mijn nette pak…, met daaronder ...mijn hondenuitlaatschoenen… Je rent jezelf snel voorbij in deze fase van het leven. Toch had ik nooit willen stoppen met werken en mijn financiële zelfstandigheid willen opgeven.

Het is voor iedereen fijn om te kunnen werken, je te ontplooien en een passie na te leven. De VVD is daarom een groot voorstander van de kinderopvangregeling. In 5 jaar tijd is het aantal kinderen in de opvang verdubbeld naar 800.000. Maar het aantal mensen dat daardoor meer is gaan werken is niet verdubbeld. Voorzitter, dat is waar het om gaat. En dat is niet gebeurd. Wel zijn de overheidskosten in 5 jaar tijd verdrievoudigd naar meer dan 3 miljard. Die uitgaven moeten terug naar het niveau van 2008. Hierdoor breng je de kosten en baten weer met elkaar in balans. En dat voorzitter is nodig om de regeling ook in de toekomst veilig te stellen. Want ook de VVD is groot voorstander van een goed georganiseerde toegankelijke, veilige en efficiënte kinderopvang. Kinderopvang waarbij de ouders volop de ruimte hebben om te kiezen voor de opvang die zijn wenselijk vinden voor hun kinderen.