Groeten uit Den Haag (Column 1)

Met dank overgenomen van Y. (Ybeltje) Berckmoes-Duindam i, gepubliceerd op woensdag 16 november 2011, 12:21.

Beste Nieuwediepers,

Afgelopen maandag was mijn eerste echte werkweek als Kamerlid. Vorige week stond in het teken van de feestelijkheden. Op woensdag 9 november 2011 werd ik benoemd tot lid van de Staten-Generaal. In het bijzijn van mijn familie en Helderse politieke vrienden verklaarde ik “rechtstreeks noch middellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, enige gift of gunst heb gegeven of beloofd”. Ik verklaarde en beloofde bovendien, dat ik, “om iets in dit ambt te doen of te laten, rechtstreeks noch middellijk enige belofte heb aangenomen of zal aannemen”. Het is maar dat je het weet.

De volgende dag mocht ik direct mijn beste beentje voorzetten tijdens het debat over wijzigingen van de wet kinderopvang. Bij een eerste inbreng in de Tweede Kamer is iedereen nog mild en vriendelijk voor het nieuwbakken Tweede Kamerlid. Na afloop van mijn zogenaamde maidenspeech werd ik door de andere leden gefeliciteerd. Resultaat na de eerste twee dagen: Ons huis staat vol bloemen, kaarten en een dikke plak chocolade. Het is hartverwarmend hoe iedereen meeleeft.

Vandaag (maandag 14 november 2011) zit ik in mijn nieuwe kamer, met uitzicht op de Haagse Passage. Ik heb een plantje en wat koffiebekers meegenomen uit Julianadorp. Nu moet ik echt aan de slag. Mijn volgende openbare optreden wordt de commissievergadering medio volgende week. Het overleg gaat ondermeer over kinderopvangtoeslag, kindregelingen en de reactie op het rapport van de Commissie Gunning naar aanleiding van de zedenzaak bij kinderopvang Het Hofnarretje in Amsterdam. Er ligt een grote stapel leeswerk op mij te wachten.

Ik verdiep mij in welke gemeenten aan de wettelijke eisen op toezicht en handhaving van de kwaliteit van kinderopvang voldoen. Zo te zien is de gemeente Den Helder nog niet onderzocht. Want Den Helder wordt samen met 203 andere gemeente nog niet in de lijst vermeld. Katwijk staat er wel in als gemeente die de wettelijk minimumtaken op het gebied van toezicht en handhaving op de kinderopvang voldoende op orde heeft. Dat is maar goed ook, want vandaag staat in de krant dat een plaatselijke dominee de suggestie heeft gewekt of zelfs heeft beweerd dat een ‘zondig’ kind geslagen mag worden.

Nu heb ik in de jaren ’80 met veel plezier de middelbare school in Katwijk doorlopen. Ik ken inmiddels genoeg liberale Katwijkers om er zeker van te zijn dat dit onzalige idee uit de 17e eeuw niet in vruchtbare aarde zal vallen. Daarnaast hebben we bovendien nog de Nederlandse wet om dit idee in de kiem te smoren.

Tenslotte, Minister Henk Kamp (VVD, Sociale Zaken) wil dat ouders meer te zeggen krijgen over de kinderopvang. Hij hoopt dat ouders crèches sneller kunnen aanspreken op misstanden. Ik vind dat een goede zaak, ook voor Den Helder en Katwijk. Tijdens de voorbereiding voor mijn maidenspeech vorige week stuitte ik op de website www.landelijkregisterkinderopvang.nl. Hier staan alle openbare gegevens van officieel geregistreerde kinderopvangvoorzieningen vermeld. Zo kun je zien of een opvang over een goedgekeurd inspectierapport beschikt en zelfs het rapport inzien. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Doe er je voordeel mee!

Tot snel, groeten uit Den Haag,

Ybeltje

http://www.denhelderactueel.nl/16/11/2011/groeten-uit-den-haag-1/