Verordening 2004/852 - Levensmiddelenhygiëne

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Deze verordening is op 30 april 2004 gepubliceerd en is op 20 mei 2004 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne

officiële Engelstalige titel

Regulation (EC) No 852/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the hygiene of foodstuffs
 
Rechtsinstrument Verordening
Wetgevingsnummer Verordening 2004/852
Origineel voorstel COM(2000)438 NLEN
Celex-nummer i 32004R0852

3.

Key dates

Document 29-04-2004
Bekendmaking in Publicatieblad 30-04-2004; OJ L 139, 30.4.2004,Special edition in Croatian: Chapter 13 Volume 015,Special edition in Bulgarian: Chapter 13 Volume 044,Special edition in Romanian: Chapter 13 Volume 044,Special edition in Slovenian: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Slovak: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Hungarian: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Czech: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Estonian: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Maltese: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Polish: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Latvian: Chapter 13 Volume 034,Special edition in Lithuanian: Chapter 13 Volume 034
Inwerkingtreding 20-05-2004; in werking datum publicatie + 20 zie art 18
01-01-2006; Toepassing zie art 18
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

30.4.2004 I NLPublicatieblad van de Europese Unie L 139/1

5.

I

(Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing)

VERORDENING (EG) Nr. 852/2004 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

van 29 april 2004

inzake levensmiddelenhygiene

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 95 EG en artikel 152 EG, lid 4, onder b,

Gezien het voorstel van de Commissie 1,

Gezien het advies van het Europees Economisch en Sociaal Comite 2,

Na raadpleging van het Comite van de Regio’s,

Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag 3,

PB C 365 E van 19.12.2000, blz. 43.

PB C 155 van 29.5.2001, blz. 39.

Advies van het Europees Parlement van 15 mei 2002 (PB C 180 E van 31.7.2003, blz. 267), gemeenschappelijk standpunt van de Raad van 27 oktober 2003 (PB C 48 E van 24.2.2004, blz. 1) en standpunt van het Europees Parlement van 30 maart 2004 (nog niet bekendgemaakt in het PB) en besluit van de Raad van 16 april 2004.

Overwegende hetgeen volgt:

  • (1) 
    Het streven naar een hoog beschermingsniveau van het menselijk leven en de volks-gezondheid is een van de fundamentele doelstellingen van de levensmiddelenwetgeving, zoals is bepaald in Verordening (EG) nr. 178/2002 1. In die verordening zijn ook andere gemeenschappelijke beginselen en definities voor de nationale en communautaire levensmiddelenwetgeving vastgelegd, waaronder de doelstelling om het vrij verkeer van levensmiddelen in de Gemeenschap tot stand te brengen.
  • (2) 
    Richtlijn 93/43/EEG van de Raad van 14 juni 1993 inzake levensmiddelenhygiene 2 behelst de algemene controle op de naleving van deze voorschriften.
  • (3) 
    Gebleken is dat bovenstaande voorschriften en procedures een degelijke basis vormen om de voedselveiligheid te garanderen. In het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid is een groot aantal richtlijnen vastgesteld die specifieke gezondheidsvoorschriften bevatten voor de productie en het op de markt brengen van de producten van bijlage I van het Verdrag. Deze gezondheidsvoorschriften hebben de handelsbelemmeringen voor de betrokken producten verminderd en bijgedragen aan het totstandkomen van de interne markt waarbij tevens een hoog niveau van bescherming van de volksgezondheid is gewaarborgd.
  • (4) 
    Wat de volksgezondheid betreft, bevatten deze voorschriften en procedures gemeenschappelijke beginselen. Zo stellen zij met name soortgelijke regels vast met betrekking tot de verantwoordelijkheden van fabrikanten en bevoegde autoriteiten, de structurele, operationele en hygienevoorschriften waaraan inrichtingen moeten voldoen, de procedures voor de erkenning van inrichtingen, en de voorwaarden voor opslag en vervoer en keurmerken.

Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de

levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PB L 31 van 1.2.2002, blz. 1). Verordening zoals gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1642/2003 (PB L 245 van 29.9.2003, blz. 4).

PB L 175 van 19.7.1993, blz. 1. Richtlijn gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1882/2003 van het Europees Parlement en de Raad (PB L 284 van 31.10.2003, blz. 1).

  • (5) 
    Deze beginselen vormen een gemeenschappelijke basis voor de hygienische productie van alle levensmiddelen, inclusief producten van dierlijke oorsprong die zijn vermeld in bijlage I bij het Verdrag.
  • (6) 
    Naast deze gemeenschappelijke basis zijn er voor bepaalde voedingsmiddelen specifieke hygienevoorschriften nodig. Deze voorschriften zijn opgenomen in Verordening (EG) nr. .. ./2004 van het Europees Parlement en de Raad houdende vaststelling van specifieke hygienevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke...

Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

25.

Origineel voorstel

 

26.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

27.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de samenvatting van wetgeving, de geconsolideerde versie, de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers, de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie en tot slot een overzicht van relevante raadplegingen.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

28.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.