Tweede Kamer negatief over Europees APK-voorstel - EU monitor

EU monitor
Zaterdag 4 juli 2020
kalender

Tweede Kamer negatief over Europees APK-voorstel

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2012.

De Tweede Kamer heeft een negatief oordeel geveld over het voorstel van de Europese Commissie om de technische controles van motorvoertuigen (APK) uit te breiden. De Europese Commissie bracht op 13 juli een voorstel voor nieuwe wetgeving naar buiten waarmee de APK-plicht wordt uitgebreid naar meer categorieën voertuigen (zoals motoren, bromfietsen en aanhangwagens) en de frequentie van keuring wordt opgehoogd. De APK zou verder worden uitgebreid met nieuwe keuringseisen en het aantal inspecties langs de weg van vrachtwagens en lichte bedrijfswagens zou moeten worden verhoogd.

Negatief oordeel

De Kamer is van oordeel dat de Europese Commissie de noodzaak van aanvullende Europese regulering van de APK onvoldoende heeft onderbouwd. Indien de Kamer bij een wetgevend voorstel van de Europese Commissie twijfelt of de in het voorstel geregelde onderwerpen wel op Europees niveau geregeld moeten worden, kan zij een zogenaamde subsidiariteitstoets uitvoeren en een eventueel negatief oordeel aan de Europese Commissie sturen. De Tweede Kamer heeft een dergelijke toets uitgevoerd op de APK-voorstellen en laat in een brief aan de Europese Commissie weten dat zij negatief oordeelt over de subsidiariteit van de voorstellen.

Eerder kwam de Franse Senaat al tot een negatief subsidiariteitoordeel. Verschillende andere nationale parlementen, waaronder Zweden en Cyprus, hebben het voorstel nog in onderzoek. Bij voldoende negatieve oordelen van nationale parlementen wordt de Europese Commissie gedwongen haar voorstel te heroverwegen.