VVD-Kamerlid Erik Ziengs stelt vragen over machtsmisbruik supermarkten

Met dank overgenomen van E. (Erik) ZiengsĀ i, gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2012.

Onlangs heeft Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) vragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de eenzijdige kortingen die Albert Heijn  en Jumbo opleggen aan hun toeleveranciers. Beide supermarktketens hebben samen bijna de helft van de markt in handen. Volgens Erik Ziengs zou er hier sprake kunnen zijn van misbruik van marktmacht.

Minister Verhagen heeft daarop toegezegd, dat hij laat onderzoeken of de wet voorziet in het optreden tegen deze vorm van gedwongen kortingen. De Minister is het met de VVD eens,dat de Mededingingsautoriteit NMa op zou moeten komen voor de belangen van de toeleverende bedrijven. Een groot deel van deze bedrijven zijn familiebedrijven en MKB-ondernemingen. Deze bedrijven werken vaak al met een minimale marge om aan de strikte eisen van de grootgrutters te kunnen voldoen.

De bedrijven worden dan ook zwaar getroffen door de eenzijdig opgelegde kortingen waarmee zij zich zien geconfronteerd. Die kunnen hun direct in de problemen brengen. De minster is niet van plan om de wet aan te passen. Dat gaat hem te ver. Wel wil hij kijken of de huidige regelgeving voldoende is en of zelfregulering hierbij een rol kan spelen.