Erik Ziengs wil uitzondering Recreatiesector bij verplicht Energielabel

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op donderdag 11 oktober 2012.

Erik Ziengs wil Minister Spies vragen om een uitzondering te maken voor de Recreatiesector bij de invoering van het verplichte Energielabel. Daardoor worden met name recreatieparken onnodig op kosten gejaagd. Die kunnen soms wel in de miljoenen euro’s gaan lopen. Wat de VVD betreft, hoeft er op een recreatiepark met allemaal gelijke huisjes slechts 1 woning gekeurd te worden. Die is dan maatgevend voor de rest van het park.

De VVD is fel tegen een Energie Prestatie Certificaat voor de recreatiesector. Het door de Europese Unie opgelegde Certificaat moet aantonen hoe energiezuinig een huis is. Maar de regels zijn vooral geschreven voor woningen en kantoren. Zij dreigen nu ook van toepassing te worden op recreatiebungalows. Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) vraagt aan minister Spies (Binnenlandse Zaken) om ‘Europa’ duidelijk te maken dat dit niet de bedoeling is. Vooral Recreatieondernemers dreigen door de knellende regels gebukt te gaan onder hoge kosten en onnodige administratieve lasten.

Wat VVD-Kamerlid Erik Ziengs betreft, komt het energiecertificaat er niet: “Het is van de zotte dat identieke vakantiehuisjes op een vakantiepark stuk voor stuk een energiekeuring moeten ondergaan. Als er uiteindelijk tóch een energiekeuring moet plaatsvinden, dan hoeft er slechts één woning te worden gekeurd. Die keuring kan vervolgens worden toegepast op alle andere gelijksoortige recreatiewoningen. Met deze interpretatie van de Europese richtlijnen loopt Nederland weer veel te ver voor de troepen uit. Deze regels zijn een klap in het gezicht voor de recreatieve sector die toch al onder druk staat.”