Export groeit langzaam

Met dank overgenomen van E.M.J. (Lilianne) Ploumen i, gepubliceerd op dinsdag 13 november 2012, 11:01.

Werk aan de winkel voor de minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse export is in september nauwelijks gegroeid. Het aantal in het buitenland verkochte goederen steeg met slechts 2 procent ten opzichte van september vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de derde maand op rij dat de groei zo laag is. Dat is slecht nieuws, want de export is belangrijk voor de Nederlandse economie.

Ik ben dan ook blij dat ik op mijn eerste werkdag als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking meteen op handelsmissie kon. Want buitenlandse handel betekent binnenlandse banen. Samen met premier Rutte en een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven van tachtig MKB bedrijven en twaalf CEO's bracht ik een bezoek aan Turkije.

We hebben daar goede zaken gedaan. Een Nederlands bedrijf sloot een joint venture met een Turks topadvocatenkantoor. Royal HaskoningDHV mag zijn geotechnische kennis gaan inzetten voor een groot infrastructuurproject in Turkije. Ik sprak met de Doğuş Group, een Turks conglomeraat van bedrijven dat investeert in Nederland, in Assen. Er is bovendien een overeenkomst gesloten met het Nederlandse Farm Frites om Franse frietjes op de Turkse markt te zetten. Dat zijn maar een paar van de vele zaken die op deze missie zijn gedaan.

Mijn inzet voor buitenlandse handel is groot. Als minister kan ik deuren openen en barrières wegnemen voor Nederlandse bedrijven. De cijfers van vandaag laten zien hoe hard dat nodig is. Gelukkig staat er komende week alweer een handelsmissie gepland, dit keer naar Brazilië. Ook Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en zijn vrouw gaan mee. Zij brengen een officieel bezoek, gekoppeld aan de handelsmissie. Natuurlijk is het interessant om een prachtig land als Brazilië te bezoeken, maar het gaat vooral om handel. Het nieuwe kabinet wil de Nederlandse economie uit het slop trekken. Versterken van onze internationale positie is daarbij onontbeerlijk - dat is mijn opdracht voor de komende jaren!

Minister Lilianne Ploumen op weg naar een bespreking tijdens het bezoek aan Turkije

Meer weblogberichten

Lilianne Ploumen: blijf op de hoogte

Deel deze pagina op:

Laatste weblogberichten

Handelsmissie Brazilië

Minister Lilianne Ploumen blogt deze week dagelijks op Nuzakelijk.nl over de handelsmissie naar Brazilië.

21-11-2012

Export groeit langzaam

Werk aan de winkel voor de minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. De Nederlandse export is in september ...

13-11-2012

Meer over Lilianne Ploumen

Verantwoordelijk ministerie

Alles over Lilianne Ploumen

Hoofdnavigatie

Servicemenu

Zoeken binnen Rijksoverheid.nl

Zoek

De Rijksoverheid. Voor Nederland.