D66, PvdA en GroenLinks komen samen met initiatiefwet Mooi Nederland

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op dinsdag 24 januari 2012.

Stientje van Veldhoven (D66), Lutz Jacobi (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) komen samen met deskundigen met een alternatief tegen het natuurafbraakbeleid van dit kabinet: de Initiatiefwet Mooi Nederland. Op 23 januari hielden de partijen een symposium over natuurbeleid.

Op dit symposium reageerden Ed Nijpels (het Bosschap) en Jan Jaap de Graeff (Natuurmonumenten) spreken over de noodzaak van de Wet Mooi Nederland en zullen Guido van Workom (ANWB), Peter Glas (Unie van Waterschappen) en Jaap Dirkmaat (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap) op de initiatiefwet.

D66, PvdA, en GroenLinks zijn van mening dat de natuur beter verdient dan wat staatssecretaris Henk Bleker wil, die met de nieuwe natuurwet een einde maakt aan de bescherming van veel natuurgebieden, dieren en planten.

Stientje van Veldhoven: ‘De Natuurwet van Bleker is een verarming. Vele investeringen in natuur verbleken door deze wet. Eeuwig zonde. Ook met weinig financiële armslag blijft het onze verantwoordelijkheid te werken aan behoud en bescherming van onze natuur. Natuur is niet alleen mooi, duizenden mensen die werkzaam zijn in de land-, bos- en tuinbouw zijn ervan afhankelijk. Bovendien bieden onze bossen, weides en natuurgebieden ruimte voor ontspanning én ontsnapping aan de stenen van de stad. Daar blijft met de plannen van deze staatssecretaris nog maar weinig van over.’

Rick Grashoff: 'In de media wordt er gespeculeerd dat het CDA een groenere koers gaat varen. Vooralsnog zitten we met een ambitieloze staatssecretaris die de natuur wil versjacheren aan de hoogste bieder. Met onze initiatiefwet laten we zien dat je ook in financieel krappe tijden datgene wat kwetsbaar is kunt beschermen. De koningin zei het prachtig in haar kersttoespraak: “Bij het bepalen van de waarde van alles moet daarom meer gelden dan geld alleen”'.

Lutz Jacobi: ‘Als Bleker de ruimte krijgt om te doen wat hij van plan is, is er van de natuur zoals we die kennen straks een hoop verwoest. Eenmaal verdwenen natuur, komt nooit meer terug. Wij vinden dat we dat moeten voorkomen, en vele Nederlanders vinden dat met ons.’