Verwachte kritiek van Brussel op Hedwigeplan Bleker

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2011.

D66 - Kamerlid Stientje van Veldhoven is niet verbaasd over de berichtgeving dat de Europese Commissie het alternatieve plan voor het niet ontpolderen van de Hedwigepolder heeft afgewezen. Van Veldhoven heeft al sinds haar start als Kamerlid duidelijk proberen te maken dat staatssecretaris Bleker (CDA, ELI) met zijn missie de Hedwigepolder kosten wat kost te behouden Europese verdragen schendt. Als je met een plan komt dat maar 70% van de natuurdoelstellingen haalt, kun je ook niet anders verwachten. De sociaal-liberaal wil dat de brief aan Bleker openbaar wordt gemaakt.

Waarschuwing

Nederland heeft in 2005 een verdrag met België getekend om de Hedwigepolder te ontpolderen. Dit als compensatie voor de natuurschade aan de Westerschelde, een natuurgebied van Europees belang (Natura 2000). De alternatieve plannen met het onder water zetten van kleine snippers landbouwgrond doen niet hetzelfde voor de natuur als de Hedwigepolder. Van Veldhoven: "En dat betekent munitie voor Brussel om met boetes of claims in te grijpen. De waarschuwing uit de brief kan Bleker niet negeren. Laat de miljoenen euro's die Bleker in het behoud van de polder steekt, snel terug vloeien naar waar het echt nodig is. Investeren in beheer en de kwaliteit van bestaande natuurgebieden die nu in Nederland onder druk staan."

Prestigeproject

Van Veldhoven ziet de Hedwigepolder als een CDA-prestigeproject. "Bleker lijkt bereid ongelimiteerd geld vrij te maken voor drie vierkante kilometer aardappelpolder. Dat is onverstandig in deze economisch moeilijke tijden. Ook in zijn alternatief gaat er een polder onder water. Hij besteedt tientallen miljoenen euro’s voor het verplaatsen van een probleem. Bovendien blijft de onzekerheid nu voortduren. Dat is slecht voor de Zeeuwen, voor de relatie met Brussel en voor de relatie met België."