Juridisch onderzoek: Haringvlietsluizen op een kier

Met dank overgenomen van S. (Stientje) van Veldhoven-van der Meer i, gepubliceerd op dinsdag 31 mei 2011.

DEN HAAG (ANP) - Om trekvissen als zalm, zeeforel en aal vanuit de zee stroomopwaarts te kunnen laten zwemmen moeten de schuiven in het Haringvliet toch echt op een kier worden gezet. Dat blijkt uit juridisch onderzoek dat de fractie van D66 heeft laten verrichten door een advocatenkantoor.

Nederland is jaren geleden internationale verplichtingen aangegaan met als kern dat deze sluizen op een kier moeten. Hierdoor wordt vismigratie bevorderd en kunnen daardoor vissen de Rijn omhoog zwemmen. Op basis van dat besluit investeerden landen stroomopwaarts al tientallen miljoenen euro’s in zogenoemde vistrappen en natuurlijke oevers.

Nederland heeft echter nog steeds ‘de voordeur’ niet op een kier gezet, omdat de gevolgen daarvan, zoals het ontstaan van brak water, geld kosten. In het regeerakkoord is daarom afgesproken het zogenoemde Kierbesluit in te trekken. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) onderzoekt mogelijkheden tot alternatieve vismigratie, zoals bijvoorbeeld via de Nieuwe Waterweg en het Hartelkanaal.

De CDA-bewindsman kan dat wel onderzoeken, maar uit het juridisch onderzoek in opdracht van D66 blijkt dat Nederland juridisch gebonden is aan diverse (internationale) afspraken, zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn en ook het Rijnverdrag met onder andere Duitsland, België, Frankrijk en Zwitserland. Deze afspraken laten volgens de juridische analyse geen ruimte om het Kierbesluit in te trekken.

Initiatiefnemer van het onderzoek, Kamerlid Stientje van Veldhoven: “Eerder ontvingen we al boze brieven vanuit buurlanden en Brussel, maar nu is ook juridisch aangetoond dat het kabinet weinig keuze heeft. Niets doen betekent dat het Rutte en Verhagen bewust het risico lopen op rechtszaken en dwangsommen van 300.000 euro per dag. Is het Kierbesluit dit kabinet echt zoveel waard?”