VVD neemt stelling tegen publicatieplicht voor benzineprijzen

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op maandag 21 januari 2013.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken diende de PVV samen met de PvdA een motie in om pomphouders verplicht te stellen via een smartphone-applicatie de meest recente benzineprijzen bekend te maken. De VVD heeft zich bij monde van Erik Ziengs (MKB, ZZP-ers en Terugdringing Regelgeving) hier tegen teweer gesteld: “Transparantie is een zaak van de markt, niet van de overheid. Pomphouders hebben het al zwaar genoeg. Die moet je niet opzadelen met onnodige administratieve handelingen.”

Volgens VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs levert een dergelijke verplichting ook nog eens schijnduidelijkheid. In de prijs aan de pomp komt ook het serviceniveau van een pompstation tot uitdrukking. En die is bij elke pomp verschillend.  Daarnaast zijn er momenteel tal van particuliere initiatieven die benzineprijzen onderling vergelijken. Via websites, navigatiesystemen en smartphone-applicaties. Daar kunnen pomphouders, als ze dat willen, vrijwillig aan meedoen. Zelfs leasemaatschappijen bieden die dienst als extra aan. Volgens Erik Ziengs springt de markt daar wel op in als er echte behoefte aan bestaat.

Een onzalig plan, noemt Erik Ziengs deze motie: “We moeten oppassen voor onnodige administratieve handelingen. En vooral voor de invoering van nog meer zinloze regels. Daar hebben we er al teveel van. Want wie gaat dit controleren? En welke sanctie leggen wij een pomphouder op als deze niet meedoet? En wat wordt de volgende stap? Een prijsvergelijker voor melkprijzen, voor broodprijzen en voor bierprijzen?”

Soms worden pomphouders al gedwongen om een paar keer per dag hun prijzen aan te passen. Als ze dan ook nog eens die prijzen verplicht moeten gaan doorgeven, dan is het einde zoek. Het gaat hier om ruim 3500 tankstations. Waarvan het grootste deel in handen is van zelfstandige MKB-ondernemers. Ook is onduidelijk wie een dergelijke database zou moeten beheren en controleren.