VVD-Kamerlid Erik Ziengs wil actieplan tegen leegstaande winkelpanden

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op maandag 21 januari 2013.

Tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken heeft VVD-Tweede Kamerlid Erik Ziengs aan Minister Kamp gevraagd om met een actieplan tegen leegstaande winkelpanden te komen. Leegstaande winkels leiden in toenemende mate tot verpaupering van binnensteden. En nog steeds zijn er gemeenten die extra winkelruimte willen toevoegen.

“Doodzonde,” noemt Erik Ziengs deze ontwikkeling, “De oorzaak van deze leegstand moet voornamelijk gezocht worden in de afname van consumentenbestedingen, in steeds meer faillissementen en in de opkomst van webwinkels. Dit zijn fundamentele ontwikkelingen. Ik zie dat niet snel veranderen. Gelukkig zijn een aantal gemeenten inmiddels dapper aan de slag gegaan om de leegstand op een creatieve wijze aan te pakken. Maar helaas zijn er nog tal van gemeenten die doorgaan met het toevoegen van nodeloze vierkante winkelmeters.”

Volgens Erik Ziengs (woordvoerder van o.a. MKB en ZZP-ers) verkeert de detailhandel in zeer zwaar weer, de sector staat enorm onder druk. Daar gaat niet snel verandering in komen. Daarom blijven faillissementen op de loer liggen. “Minister Kamp moet samen met MKB Nederland aan de slag. Om goede en slechte oplossingen voor de leegstandsproblematiek in kaart te brengen. Ook hier is de crisis een kans. Met een beetje creativiteit kunnen binnensteden een heel andere functie of bestemming krijgen.”