Agenda, Amsterdam

datum 21 maart 2013 17:30
plaats Amsterdam
aanwezigen M. (Monika) Sie Dhian Ho, D.W.D. (David) Cameron i e.a.
organisatie SPUI25

Euro-optimisten willen een veel hechtere politieke unie in de EU, eurosceptici juist veel minder integratie - maar is er ook een middenweg? Een debat met Erik Jones, Monika Sie Dhian Ho, Frank Vandenbroucke en Jonathan Zeitlin. Voertaal: Engels

Het Europese politieke landschap is verscheurd tussen voorstanders van veel hechtere politieke integratie als antwoord op de crisis en hen die macht terugeisen voor nationale overheden. Internationaal econoom Erik Jones belicht de denkfouten achter allebei insteken met zijn pleidooi voor een middenweg tussen die extremen.

De crisis in Europese financiële markten heeft een gepassioneerd debat losgemaakt tussen hen die zich sterk maken voor meer Europese integratie en hen die integratie juist terug willen draaien. Met name uit Frankrijk en Duitsland horen wij stemmen die alleen in een concentratie van economische macht in Brussel een antwoord op de crisis zien. Ondertussen heeft David Cameron, premier van het VK, met zijn recente toespraak een goed voorbeeld gegeven van de "minder Europa"-visie. De impasse in Italië sinds de verkiezingen laat duidelijk zien hoe deze scheur niet alleen tussen EU lidstaten verloopt, maar ook dwars door maatschappijen zelf.

In de praktijk zijn allebei posities overdrijvingen. De voorstanders van meer politieke integratie houden te weinig rekening met het nu al zwakke gevoel van onderlinge solidariteit in Europa. Hun tegenstanders, die minder politieke integratie eisen, lijken echter niet te begrijpen wat eigenlijk te wortels zijn van de huidige crisis en hoe we haar het hoofd kunnen bieden.

Erik Jones laat in zijn lezing zien dat een succesvolle aanpak juist tussen deze twee extremen in zit: Europa heeft meer politieke unie nodig dan zij op dit moment heeft maar minder dan veel Euro-philen dezer dagen denken.

Na afloop van de lezing vindt een paneldiscussie plaats Monika Sie Dhian Ho, Frank Vandenbroucke en Erik Jones. Moderator is Jonathan Zeitlin.

LET OP! De voertaal van dit programma is Engels.

De sprekers

  • Erik Jones (hoofdspreker) is Professor aan de Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS) van de Johns Hopkins University en gebaseerd in het Bologna Institute for Policy Research. Hij heeft uitgebreid gepubliceerd over monetair en economisch beleid in Europa en de Europese monetaire unie in het bijzonder. Naast zijn academisch werk is Erik Jones Head of Europe van Oxford Analytica, een Britse denktank en adviesbureau.
  • Monika Sie Dhian Ho is directeur van de Wiardi Beckman Stichting en heeft daarvoor als onderzoeker en projectleider bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid gewerkt. Recentelijk heeft zij het WBS rapport Van Waarde: Social-Democratie voor de 21ste Eeuw gecoördineerd.
  • Frank Vandenbroucke bezet de Den Uyl Leerstoel aan de UvA, de Hermann Deeleck Leerstoel aan de Universiteit van Antwerpen, en is Hoogleraar Sociaal Beleid aan de K.U. Leuven. Hij heeft een PhD uit Oxford en heeft in het verleden een aantal geëxponeerde functies in de Belgische politiek vervuld, onder meer als minister van werk, van pensioenen, van sociale zaken en van buitenlandse zaken. In 2009 is hij benoemd tot minister van State.
  • Jonathan Zeitlin (voorzitter) is Professor of Public Policy and Governance en bezet de Jean Monnet leerstoel in European and Transnational Governance aan de Universiteit van Amsterdam. Voor zijn tijd aan de UvA werkte hij aan de University of Wisconsin-Madison, Birkbeck University London en Cambridge University (King's College). Zijn onderzoek focust op nieuwe vormen van "experimenteel" beleid binnen en buiten de Europese Unie.

Aanmelden & locatie

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | 020 525 8142.

LET OP: Dit programma vindt plaats in de Doelenzaal van de Universiteitsbibiotheek, aan de Singel 425. Bij de hoofdingang is bewegwijzering aanwezig.

AANMELDEN


1.

Meer over...