Reactie minister Schippers op initiatiefnota patiëntveiligheid

Met dank overgenomen van A. (Anne) Mulder i, gepubliceerd op vrijdag 22 maart 2013, 10:38.

Geachte voorzitter,

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft mij gevraagd te reageren op de initiatiefnota van de leden Mulder en Van Veen (beiden VVD) over patiëntveiligheid.

Patiëntveiligheid is een actueel en urgent onderwerp. De vaste commissie heeft bij verschillende gelegenheden duidelijk aangegeven belang te hechten aan een betere patiëntveiligheid en een betere positie voor de patiënt die door onveilig handelen vermijdbaar schade heeft geleden. Ik onderschrijf dit belang volledig.

Het is primair de verantwoordelijkheid van de sector zelf om veilig te werken. Ik zie het daarbij als mijn verantwoordelijkheid om de randvoorwaarden op orde te brengen waarbinnen veilig werken en een open cultuur zich verder kunnen ontwikkelen. De initiatiefnota van de leden Mulder en Van Veen richt zich op belangrijke maatregelen om deze randvoorwaarden te verbeteren. Het betreft achttien maatregelen om het maken van fouten in de zorg te voorkomen, op te sporen, aan te pakken en de patiënt recht te doen. Het is goed al deze maatregelen in samenhang te bezien.

De voorgestelde maatregelen bevatten welkome suggesties voor verbetering van de patiëntveiligheid. Op een aantal punten sluit de initiatiefnota aan op door mij ingezet of voorgenomen beleid. In bijlage 1 licht ik dit per maatregel toe. Hoe deze maatregelen binnen mijn visie passen, staat beschreven in de agenda van de staatssecretaris en mij ‘van systemen naar mensen’, die wij u op 8 februari 2013 hebben toegezonden. In de kabinetsreactie op de rapporten van de heer Van der Steenhoven en mevrouw Sorgdrager, die u op 15 februari is toegestuurd, geef ik uitwerking aan de verbeteringen die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden doorgevoerd.

Tijdens het debat over het Kwaliteitsinstituut van 30 januari 2013 heeft mevrouw Bruins Slot (CDA) gevraagd de veiligheidsagenda, die de sector zelf heeft opgesteld als vervolg van het VMS Veiligheidsprogramma, ter informatie aan uw Kamer te sturen. Deze agenda is bijgevoegd.

Ik dank de initiatiefnemers voor hun bijdrage. Zij hebben inmiddels op 25 februari 2013 een symposium over de initiatiefnota georganiseerd, waar zij met veldpartijen van gedachten hebben gewisseld over hun voorstellen. Ik zie er naar uit om met de leden van de vaste commissie nader van gedachten te wisselen over patiëntveiligheid en het voorgenomen beleid ter zake.

Hoogachtend,

de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. drs. E.I. Schippers

lees hier de hele brief van de minister