Besluit 2013/107 - 2013/107/: Besluit van de Raad van 13 november 2012 betreffende de ondertekening en de sluiting van de Overeenkomst tussen de regering van de VS en de EU over de coördinatie van programma’s voor energie-efficiëntie-etikettering voor kantoorapparatuur

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 maart 2013 gepubliceerd en is op 26 maart 2013 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2013/107/: Besluit van de Raad van 13 november 2012 betreffende de ondertekening en de sluiting van de Overeenkomst tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de coördinatie van programma’s voor energie-efficiëntie-etikettering voor kantoorapparatuur Voor de EER relevante tekst

officiële Engelstalige titel

2013/107/: Council Decision of 13 November 2012 on the signing and conclusion of the Agreement between the Government of the United States of America and the European Union on the coordination of energy-efficiency labelling programmes for office equipment Text with EEA relevance
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2013/107
Origineel voorstel COM(2012)108 NLEN
Celex-nummer i 32013D0107

3.

Key dates

Document 13-11-2012
Bekendmaking in Publicatieblad 06-03-2013; OJ L 63, 6.3.2013,Special edition in Croatian: Chapter 11 Volume 117
Inwerkingtreding 26-03-2013; in werking datum publicatie +20 zie art 5
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.3.2013   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 63/5

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 13 november 2012

betreffende de ondertekening en de sluiting van de Overeenkomst tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de coördinatie van programma’s voor energie-efficiëntie-etikettering voor kantoorapparatuur

(Voor de EER relevante tekst)

(2013/107/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name de artikelen 194 en 207, in samenhang met artikel 218, lid 6, onder a),

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Gezien de goedkeuring van het Europees Parlement,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 12 juli 2011 heeft de Raad de Commissie gemachtigd te onderhandelen over een Overeenkomst tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie inzake de coördinatie van programma’s voor de energie-efficiëntie-etikettering van kantoorapparatuur (hierna „de overeenkomst” genoemd).

 

(2)

In overeenstemming met de machtiging door de Raad is de Groep energie van de Raad geraadpleegd en heeft die groep de Commissie bijgestaan bij de onderhandelingen.

 

(3)

De onderhandelingen zijn afgerond en de overeenkomst is op 29 november 2011 geparafeerd.

 

(4)

Teneinde de goede werking van de overeenkomst te waarborgen, dienen passende interne procedures van de Unie te worden ingesteld.

 

(5)

Naarmate nieuwe toepassingen en functionaliteiten het licht zien, krijgt kantoorapparatuur een groeiend aandeel in het toekomstige energieverbruik. Om de doelstelling van de Unie te bereiken, namelijk 20 % minder energieverbruik tegen 2020 in vergelijking met de prognoses, zoals bekrachtigd op de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad in 2007, moeten de energieprestaties van kantoorapparatuur verder worden geoptimaliseerd.

 

(6)

Aangezien de markt voor kantoorapparatuur snel evolueert, is het essentieel om regelmatig de mogelijkheden voor het maximaliseren van de energiebesparing en de milieubaten door het aanbod van en de vraag naar energie-efficiënte producten te bevorderen, opnieuw te bekijken. Het is derhalve noodzakelijk dat de Commissie, bijgestaan door een adviesorgaan van de Unie bestaande uit nationale vertegenwoordigers en vertegenwoordigers van alle betrokken partijen, de bevoegdheid krijgt om op gezette tijden de gemeenschappelijke specificaties voor kantoorapparatuur, als opgenomen in de overeenkomst, opnieuw te evalueren en te actualiseren.

 

(7)

Aangezien de producenten die deelnemen aan het EU-ENERGY STAR-programma doorgaans kleine en middelgrote ondernemingen zijn, moet de productregistratie in de Unie ook in de toekomst soepel van aard zijn en gebaseerd blijven op zelfcertificatie. Dit moet worden gekoppeld aan een strengere handhaving van het EU-ENERGY STAR-programma door de Commissie, in samenwerking met de lidstaten.

 

(8)

De bij de overeenkomst ingestelde technische commissie moet belast worden met het toezicht op de uitvoering van de overeenkomst.

 

(9)

Krachtens de overeenkomst dienen de Verenigde Staten van Amerika en de Unie elk een beheersinstantie aan te wijzen, die belast is met de uitvoering van de overeenkomst. Daartoe moet de Unie de Commissie als beheersinstantie aanwijzen,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Overeenkomst tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie over de coördinatie van programma’s voor energie-efficiëntie-etikettering voor kantoorapparatuur, inclusief de bijlagen daarvan (hierna „de overeenkomst” genoemd), wordt hierbij namens de Europese Unie goedgekeurd.

De tekst van de overeenkomst en de daarbij behorende bijlagen is aan dit besluit gehecht.

Artikel 2

De voorzitter van de Raad wordt...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.