Campinghouders gevrijwaard van aanleveren digitale kaart aan Kadaster

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op vrijdag 24 mei 2013.

Minister Kamp van Economische Zaken onderzoekt de mogelijkheid om voor recreatieondernemers de aanmaak van een digitale kaart van alle ondergrondse netwerken overbodig te verklaren. VVD Tweede Kamerlid Erik Ziengs had zich daar hard voor gemaakt. Het verplicht aanmaken van een digitale kaart van het eigen terrein kostte een gemiddelde campinghouder al snel vele duizenden euro’s.

Inmiddels is ook de minister ervan overtuigd, dat een campinghouder als geen ander weet welke leidingen en netwerken bij hem onder de grond lopen. En dat het niet nodig is om voor elke ‘grondberoering’ – zoals het graven van een gat, het neerzetten van een vlaggenmast of het plaatsen van een hekwerk – een klic-melding te doen bij het Kadaster. Voorwaarde is echter wel, dat door graafwerkzaamheden geen gevaarlijke situaties ontstaan.

Het Agentschap Telecom dreigde twee jaar geleden met een dwangsom als recreatieondernemers hun eigen terrein niet digitaal in kaart zouden brengen. Die digitale kaart moest ter beschikking worden gesteld van het Kadaster. Bij elke graafactiviteit op eigen terrein – hoe onbetekenend vaak ook – dient een klic-melding te worden gedaan. Voor een gemiddeld recreatiebedrijf dreigden nalevingskosten van tienduizenden euro’s.

Erik Ziengs: “Ik had van de vorige minister van Economische Zaken Verhagen al een toezegging gekregen dat het Agentschap Telecom recreatieondernemers met rust zou laten. Hij wilde de regelgeving versoepelen en vereenvoudigen. Minister Kamp heeft in de evaluatie van de Wet WION aangegeven om voor onder meer recreatieondernemers een uitzonderingspositie in het leven te roepen. Daarmee komt eindelijk duidelijkheid voor duizenden campinghouders. Dat scheelt ook aanzienlijk in de regelgeving en de administratieve lasten.”

Onlangs regelde Erik Ziengs ook al, dat het energielabel voor vakantiewoningen kwam te vervallen. Eerder konden recreatieondernemers door die onzinregel ook al ernstig in de problemen komen. Zo wordt beetje bij beetje geprobeerd om het woud aan zinloze regels waar de gemiddelde recreatieondernemer tegenaan loopt sterk te verminderen. En zo de administratieve lasten sterk terug te brengen.