Ria Oomen-Ruijten verwelkomt langverwachte stap in EU-onderhandelingen met Turkije

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op maandag 27 mei 2013, 8:37.

Ria Oomen-Ruijten (CDA) verwelkomt het besluit van de EU-ministers om een hoofdstuk te openen in de toetredingsonderhandelingen met Turkije. "Ik begroet het besluit als een langverwachte stap in de procedure. Dit is goed om de dynamiek terug te brengen", oordeelt Ria Oomen. Het is voor het eerst in drie jaar dat de onderhandelaars weer een hoofdstuk openen.

Oomen-Ruijten houdt zich namens de 754 Europarlementsleden bezig met het Turkse toetredingsproces. Ze schrijft jaarlijks een voortgangsrapport. Sinds 2005 zijn slechts 13 van de 35 hoofdstukken in het onderhandelingsproces geopend, de laatste in juni 2010.

Het Europarlementslid maakt wel een kanttekening bij het gekozen hoofdstuk (regionale ontwikkeling). "Liever had ik gezien dat men koos voor de hoofdstukken over grondrechten en justitie, die vormen namelijk het hart van de toetredingsvoorwaarden, en daar is nog veel werk te verzetten voor Turkije. Ander hoofdstukken die ook voor de EU van groot belang zijn om te openen zijn energie en sociaal beleid.", aldus Oomen-Ruijten.