Jan Pronk zegt PvdA-lidmaatschap op

woensdag 29 mei 2013, 13:37

DEN HAAG (PDC i) - Jan Pronk i, oud-minister van de PvdA i,  heeft op 28 mei zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. In een brief aan het partijbestuur legt hij uit dat de PvdA zich steeds verder heeft verwijderd van de beginselen van de sociaaldemocratie. Hij heeft vooral kritiek geuit op het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid en het strafbaar stellen van illegaliteit.

Jan Pronk is bijna 49 jaar lid geweest van de PvdA. In die tijd heeft hij onder meer de positie van Tweede Kamerlid, Europarlementariër en verschillende keren minister voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM bekleed.

De reacties op het vertrek van Pronk zijn verdeeld. PvdA-voorzitter Spekman i vindt het "buitengewoon erg" dat Pronk de partij verlaat. Ook vice-premier Asscher i noemt het vertrek "ongelooflijk jammer". De Jonge Socialisten i vinden echter dat de PvdA-prominent zijn kansen had moeten grijpen in de gevoerde debatten over bijvoorbeeld het strafbaarstellen van illegaliteit, en niet achteraf afstand moet nemen.

Bron: BNR Webredactie en NOS