EU-Politiemissie in Afghanistan blijft hard nodig

Met dank overgenomen van M. (Thijs) BermanĀ i, gepubliceerd op woensdag 5 juni 2013, 12:03.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Thijs Berman

Het geweld tegen vrouwen in Afghanistan neemt toe. Dat werd deze week duidelijk in een tweedaagse conferentie over Afghanistan, met als voorzitter Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA. Vooral op het Afghaanse platteland neemt de onveiligheid voor vrouwen onmiskenbaar toe, blijkt uit onderzoek dat vandaag op de conferentie in het Europees Parlement is gepresenteerd. In dit onderzoek, dat mede wordt gedaan in opdracht van de Nederlandse hulporganisatie Cordaid, worden 200 vrouwen een jaar lang gevolgd en bevraagd op hun veiligheidssituatie.

Thijs Berman, voorzitter van de Afghanistan-delegatie in het Europees Parlement, maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van vrouwenrechten in het land. "Te vaak is het Afghaanse leger slecht voorbereid op de bescherming van vrouwenrechten, en datzelfde geldt voor de Afghaanse politie. Betere training op dit punt is urgent en noodzakelijk. Zoniet, dan betekent veiligheid voor veel vrouwen straks weinig meer dan gedwongen thuisblijven."

In de zogenaamde transitiegebieden, waar de verantwoordelijkheid over de openbare en publieke veiligheid aan de Afghaanse autoriteiten wordt overgedragen, verslechtert de positie van vrouwen. De statistieken over geweldsmisdrijven tegen vrouwen geven een stijgende lijn weer. Berman: "Voor een klein deel heeft dat te maken met een grotere bewustwording van vrouwen: ze durven nu klachten in te dienen. Maar dat is lang niet het hele verhaal."

Er breekt een onzekere tijd aan nu de buitenlandse troepen vertrekken. Berman: "Het valt niet uit te leggen aan Afghaanse vrouwen dat de internationale gemeenschap de trainingsmissies afbouwt. Lidstaten moeten natuurlijk zelf besluiten over militaire missies. Maar de Europese Unie zou wat mij betreft nog jaren kunnen bijdragen aan veiligheid en bescherming van rechten van vrouwen, door voortgaande steun aan trainingsmissies zoals de EUPOL-politietraining."

Het is daarbij volgens Berman niet voldoende om de politiemensen in de straat te trainen. "Ook de politietop moet zich ervan bewust zijn dat vrouwen in Afghanistan juist nu bijzondere aandacht verdienen. In meerdere regio's van het land is dat nauwelijks mogelijk, omdat de Taliban er feitelijk de baas zijn. In de hoofdstad Kabul is daarentegen specifieke aandacht voor de veiligheid van vrouwen. Wat er vijf jaar geleden nog niet gebeurde: als de meisjes uit school komen, wordt het verkeer stilgelegd door de politie, om de kans op aanslagen te verkleinen."

"Die aandacht zou er in heel Afghanistan moeten zijn," stelt Berman "maar de Afghaanse politie en het leger zijn nog lang niet in staat om die veiligheid in het hele land te verzekeren. Politieke peptalk van Europese leiders verandert daar niets aan. De Afghanen hebben blijvende inzet van de internationale gemeenschap nodig. Dat is de werkelijkheid."

Op de conferentie waren ruim tachtig deelnemers aanwezig, uit Afghanistan en uit EU-lidstaten, en met vertegenwoordigers van EU, de NAVO, de Afghaanse vrouwenorganisatie AWN, en het Afghaanse parlement. De organisatie was in handen van de koepel van Europese hulporganisaties in Afghanistan (ENNA).