CDA: Erdogan moet openstaan voor kritiek

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op woensdag 12 juni 2013, 1:40.

"De Turkse premier Erdogan moet zich beter openstellen voor kritiek", zei CDA-Europarlementslid Ria Oomen woensdag in een spoeddebat over de toestand in Turkije. "Erdogan moet beter beseffen welk effect zijn uitspraken en regeerstijl hebben op de mensen die hem niet kozen."

Ria Oomen is Turkije-kenner, en schrijft namens de 754 Europarlementsleden jaarlijks een rapport-Turkije. Ze bezoekt het land volgende week met een delegatie van het Europees Parlement.

"Wij hebben Turkije steeds opgeroepen tot hervormingen. Het land moet de grondrechten waarborgen zoals vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging", aldus Oomen. Ze ziet zich ook gesterkt in haar eerdere kritiek op het gebrekkige recht op vrije pers: sommige Turkse media berichtten helemaal niet, of slechts eenzijdig over de protesten op het Taksimplein in Istanbul.

Oomen is het eens met de Turkse president Gül, dat democratie méér is dan verkiezingen winnen. "Maar een levendige democratie heeft ook een competente opbouwende oppositie nodig. Ook dat is nog een uitdaging."