Zet gevangenispersoneel in voor beveiliging bij Rijk

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, P.M.M. (Pierre) Heijnen i, gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2013, 18:33.

De Partij van de Arbeid pleit ervoor dat gevangenis- en defensiepersoneel wordt ingezet voor de beveiliging van Rijksgebouwen. Lees verder voor het hoe en waarom.

Verschillende overheidssectoren staan grote reorganisaties te wachten. Dat geldt onder andere voor defensie- en het gevangeniswezen. Als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties verliest een deel van het gevangenis- en defensiepersoneel mogelijk hun baan. Tegelijkertijd huurt de overheid voor de beveiliging van hun Rijksgebouwen externe beveiligingsbedrijven in.

Hier moet een einde aan komen. Daarom pleit ik er samen met collega’s Ahmed Marcouch en Angelien Eijsink voor dat personeel uit deze sectoren daar waar mogelijk en passend wordt ingezet voor de beveiliging van Rijksgebouwen. Totdat duidelijk is hoeveel mensen er van defensie en justitie richting dit soort beveiligingsfuncties kunnen doorstromen moet het Rijk geen nieuwe contracten met beveiligingsbedrijven afsluiten. Hierbij is haast geboden.

Ik ben het eens met de Ondernemingsraden van het Rijk, die hier gisteren ook voor pleitten tijdens een hoorzitting over de Hervorming van de Rijksdienst. Volgende week zal ik minister Blok, desnoods via een motie, hiertoe bewegen als we in de Kamer spreken over de toekomst van de Rijksdienst.