Nieuwe Europese Ombudsman: commissie verzoekschriften heeft kandidaten gehoord

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 juni 2013, 12:03.

De Commissie Verzoekschriften i heeft tijdens een reeks openbare hoorzittingen op 18 juni de zes kandidaten voor de post van EU-ombudsman gevraagd wat hun belangrijkste prioriteiten als EU Ombudsman zouden zijn in termen van onafhankelijkheid, zichtbaarheid en transparantie. Ook werd hen gevraagd uit te leggen waarom zij gekozen moeten worden. De nieuwe Ombudsman zal Diamandouros vervangen, die aangekondigd heeft met pensioen te gaan.

Alle kandidaten kregen de kans om duidelijk te maken waarom zij gekozen moesten worden. Alex Brenninkmeijer i, de huidige Nederlandse Ombudsman, zei: "Ik ben een specialist in onderhandelingen en conflictoplossing," terwijl Markus Jaeger, Duits hoofd Migratiecoördinatie bij de Raad van Europa i, benadrukte: "De verdediging van andermans vrijheid, is mijn beroep."

Ria Oomen-Ruijten i, Nederlands lid van de Europese Volkspartij i benadrukte dat: "De behoefte aan privacy enerzijds en de behoefte aan transparantie anderzijds moeten beide door de Ombudsman worden verdedigd." Francesco Speroni, Italiaans lid van de fractie Europa van vrijheid en democratie i legde uit: “Ik ben voorstander van Wikileaks en ik zal toegang geven tot documenten maar er zijn regels die moeten worden gerespecteerd.

Wat betreft de uitdagingen voor de derde EU Ombudsman, zei Emily O'Reilly, Nationale Ombudsman van Ierland, dat: "het een uitdaging zal zijn om het kantoor een grotere speler in de Europese openbaar bestuur te maken." Dagmar Roth-Behrendt i, Duits lid van de fractie Socialisten en Democraten i voegde daar aan toe: "Alles draait om transparantie."

Tijdens de plenaire vergadering in juli zal de nieuwe Ombudsman worden gekozen.

REF. : 20130617STO12373