Half miljard euro voor Nederland uit Europees Sociaal Fonds

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op donderdag 27 juni 2013, 1:23.

Nederland krijgt bijna een half miljard euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dat is de uitkomst van intensieve onderhandelingen door Lambert van Nistelrooij, CDA-Europarlementslid en onderhandelaar Europese Structuur- en Investeringsfondsen.

"Dit akkoord komt op een goed moment: banen en sociale integratie in EU zijn essentieel. We moeten meer mensen aan de slag krijgen", stelde van Nistelrooij. "Het is goed dat er een akkoord over het aandeel ESF fondsen van de totale Structuur- en Investeringsfondsen 2014-2020 is gesloten."

Nieuw in het ESF is de sterke inzet op meer werkgelegenheid, vooral voor jongeren op basis van lokale en regionale behoeften. Het fonds beslaat totaal circa 74 miljard euro. Ruim 23% van het geld is bestemd voor het bestrijden van armoede, het vergroten van de arbeidsmobiliteit, sociale integratie en meer banen.

Voor Nederland zal het ongeveer gaan om 60 miljoen euro op jaarbasis. Dit bedrag wordt verdubbeld door de deelnemende partners. Van Nistelrooij doet ook een beroep op het ministerie van Sociale Zaken, belast met de uitvoering van het ESF in Nederland. Het ministerie moet de projecten laten aansluiten bij de zogeheten techniekpacten en de 'Slimme Specialisaties' van regio's.

Ria Oomen-Ruijten, CDA-Europarlementslid (Werkgelegenheid) is blij met dit nieuwe akkoord. "Het Europees Sociaal Fonds verbetert arbeidskansen, stimuleert onderwijs en een leven lang leren. Het is van het allergrootste belang in de huidige crisis dat we hierin blijven investeren!"