Nieuwsbrief juli

Met dank overgenomen van S.C.C.M. (Sjoerd) Potters i, gepubliceerd op woensdag 3 juli 2013, 9:36.

1.

De aanhouder wint

Beste liberale vrienden,

De zomervakantie nadert en daarmee ook het einde van het parlementaire jaar. En wat voor een jaar! Voor mij persoonlijk is er in korte tijd veel veranderd. Na de enorme verkiezingswinst van afgelopen september mocht ik zowaar mijn baan als wethouder inruilen voor een blauwe zetel in ons prachtige parlement.

Een bevoorrecht mens dat ben ik. Bevoorrecht dat ik de belangen van Nederlanders, Brabanders en VVD’ers mag vertegenwoordigen aan het Binnenhof. Dat besef ik mij terdege.

Blij en bevoorrecht ben ik ook nog steeds met de prachtige portefeuille die mij toebedeeld is. In het bijzonder de invoering van de Participatiewet gaat mij aan het hart. Het is belangrijk dat we ons in dit land gaan realiseren dat het belangrijker is om te kijken naar wat mensen wél kunnen in plaats van wat ze niet kunnen. Mensen opsluiten in regelingen om ze vervolgens achter de geraniums te laten verpieteren is niet de VVD, en zeker niet Sjoerd Potters.

Na de komende aanscherping van de Wet Werk en Bijstand (WWB) in september - waar ik in de vorige nieuwsbrief uitgebreid bij stil heb gestaan - zal in november de Participatiewet behandelt worden in de Tweede Kamer. Overigens kan ik u aangaande de WWB nog melden dat mensen pas recht gaan krijgen op een bijstandsuitkering nadat ze vier weken zelf op zoek zijn geweest naar werk. Niet meer dan een normale gang van zaken lijkt mij. Dit geldt dan niet voor mensen die vanuit de WW instromen in de WWB. Bij de verdere behandeling van de Participatiewet kunt u er van op aan dat ik mij zeer sterk maak voor de grondbeginselen dat iedereen moet meedoen en hard werken moet lonen. Het kost bloed, zweet en tranen, maar die wet zal er komen.

Daarbij geloof ik ook sterk in de kracht van gemeenten om deze wet naar behoren in te voeren. Die lokale bestuurders zijn de herkenbare gezichten in een gemeenschap. Zij weten wat er speelt en daarmee zijn zij zijn bij uitstek geschikt om de decentrale gedacht van de Participatiewet om te zetten. Ja, er wordt bezuinigd, maar het lokale bestuur krijgt er ook veel voor terug. Denken in kansen en mogelijkheden in plaats van bedreigingen is dat wat een VVD’er een VVD’er maakt. Draag deze gedachte uit en neem de mensen mee. Een enthousiast persoon - of u nu een lid of bestuurder bent - telt voor twee. Mijn zege hebt u.

Ik wens u allen een fijne zomer toe.

Groeten,

Sjoerd Potters