Partnerschapsinstrument voor samenwerking met derde landen (PI) - EU monitor

EU monitor
Vrijdag 30 oktober 2020
kalender

Partnerschapsinstrument voor samenwerking met derde landen (PI)

Het Partnerschapsinstrument voor samenwerking met derde landen (PI) is een financieringsinstrument van de Europese Unie ter bevordering van de externe dimensie van de belangen van de Europese Unie. Via het partnerschapsinstrument werkt de EU samen met partners over de hele wereld om strategische en wederzijdse belangen van de EU te bevorderen en wereldwijde uitdagingen aan te gaan. Het instrument richt zich op beleidssamenwerking waardoor ook landen die niet langer in aanmerking komen voor bilaterale ontwikkelingshulp ondersteund kunnen worden.

Het instrument ondersteunt activiteiten en maatregelen ten aanzien van landen waarmee het aanhalen van banden van strategisch belang is. Het instrument ondersteunt bijvoorbeeld beleidsgebieden als concurrentievermogen, onderzoek en innovatie, en migratie. Ook ondersteunt het instrument het aangaan van mondiale uitdagingen zoals energiezekerheid, klimaatverandering en milieubescherming. Daarnaast draagt het instrument bij aan de economische diplomatie van de EU door het verbeteren van markttoegang, het ontwikkelen van handel en het uitbreiden van investeringsmogelijkheden.

Het Partnerschapsinstrument loopt van 2014 tot en met 2020. Het is de opvolger van het instrument voor de samenwerking met geïndustrialiseerde landen (2007-2013).

1.

Meer informatie