Van Rijn neemt voorstel meer eigen regie van cliënten in wet zorg en dwang over

Met dank overgenomen van V.A. (Vera) Bergkamp i, gepubliceerd op dinsdag 10 september 2013, 2:08.

D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp is verheugd dat haar voorstel om zorgbehoevenden zelf te laten beslissen over hun eigen zorg is overgenomen door staatssecretaris Van Rijn (VWS). Dat bleek tijdens de behandeling zojuist van de Wet zorg en dwang.

Eigen regie

In het wetsvoorstel stond dat bepaalde vormen van zorg gelijkgesteld worden aan onvrijwillige zorg, ook al stemt de cliënt er zelf mee in. Het gaat bijvoorbeeld om maatregelen die tot gevolg hebben dat de cliënt gedurende enige tijd in zijn of haar bewegingsvrijheid wordt beperkt. Het gevolg van deze procedure zou zijn dat vervolgens een heel stappenplan doorlopen moet worden door de zorgprofessionals.

Bergkamp: “Dat vind ik te ver gaan. Ook mensen met een verstandelijke beperking en dementerenden hebben recht op eigen regie. Als deze cliënten iets willen, bijvoorbeeld een dienblad op hun rolstoel om een kopje koffie op te zetten of een bedhekje om niet uit bed te vallen, is er nu in de wet sprake van onvrijwillige zorg. D66 wil in deze gevallen naar vrijwillige zorg. Dit wil overigens niet zeggen dat je het niet met elkaar hierover kan hebben: gewenning mag nooit een reden zijn om vrijheidsbeperking toe te passen.”

Lees hier het amendement