De 6de Bart Tromplezing door Herman Tjeenk Willink, Amsterdam

datum 31 oktober 2013 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen H.D. (Herman) Tjeenk Willink i e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Lezing

Herman Tjeenk Willink spreekt in de Rode Hoed te Amsterdam over het thema 'De verwaarloosde staat'.

'Bart Tromp (1944 - 2007) was jong en strijdbaar, vastbesloten en vrolijk. Hij was een minnaar van het debat, van het duidelijke standpunt en het transparante betoog. Als elk creatief mens borg hij veel tegenstrijdigheden in zich maar juist die verlenen zijn geschriften een tintelende spanning. Tromp was geleerde en columnist, wetenschapper en politicus, hij combineerde afstandelijke beschouwing met felle polemiek, politieke theorie met partijpolitieke praktijk….’ De Volkskrant.

Ieder jaar nodigt de Bart Tromp-stichting een ‘dwarse denker’ uit om in een lezing actuele thema’s van commentaar te voorzien. Dit jaar spreekt oud-vicepresident van de Raad van State en Minister van Staat Herman Tjeenk Willink, op donderdag 31 oktober in de Rode Hoed de zesde Bart Tromplezing uit met het thema 'De verwaarloosde staat'.

Herman Tjeenk Willink: "Onder Staat versta ik de democratische rechtsstaat. Democratie en rechtsstaat zijn, in de woorden van Ernst Hirsch Ballin, niet los verkrijgbaar. Ze zijn daarmee niet hetzelfde. De democratie geeft vorm aan de maatschappelijke en politieke diversiteit. De rechtsstaat geeft vorm aan de eenheid; gelijke rechten en rechtszekerheid. Daarnaast kost het de volksvertegenwoordiging en de wetgever steeds meer moeite het evenwicht tussen democratie en rechtsstaat, tussen politieke en maatschappelijke diversiteit en eenheid te bewaren. Burgers voelen zich vaak niet meer politiek vertegenwoordigd en de politieke legitimatie is verzwakt door gebrek aan een open politiek debat. Tegen deze achtergrond rijst dan ook de vraag: hoe komt het dat de democratische rechtsstaat is verwaarloosd en wat valt er aan te doen?"

Moderator: Aukje van Roessel (politiek redacteur De Groene Amsterdammer)

Foto: Mario Hooglander

Organisatie: Bart Tromp Stichtig, De Groene Amsterdammer i.s.m. Rode Hoed


1.

Meer over...